Η Τραβιάτα του Βέρντι από τη Λυρική στις … Σέρρες!

Η Τραβιάτα του Βέρντι από τη Λυρική στις … Σέρρες!

Mε την Τραβιάτα του Βέρντι κάνει πρεμιέρα, στις 26 Νοεμβρίου 2016, το νέο πρόγραμμα κινηματογραφικών προβολών των παραστάσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με τίτλο “Η Λυρική στη Μεγάλη Οθόνη”, στις Σέρρες και σε άλλες δώδεκα πόλεις της Ελλάδας: Αίγιο, Βέροια, Ηράκλειο, Ιωάννινα, Κως, Μεσολόγγι, Πρέβεζα, Σύρος, Τρίκαλα, Τρίπολη, Φλώρινα, Χίος.

Πρόκειται για ένα νέο φιλόδοξο πρόγραμμα της ΕΛΣ, που στόχο έχει να ταξιδέψει την λυρική τέχνη σε κάθε γωνιά της χώρας, μέσω των κινηματογραφικών προβολών παραστάσεων όπερας, οπερέτας και μπαλέτου.

«Στόχος της ΕΛΣ είναι να γίνεται ολοένα και πιο εξωστρεφής και προσιτή σε όλους, ξεπερνώντας οποιαδήποτε κοινωνικά, ηλικιακά, και τώρα γεωγραφικά εμπόδια», αναφέρει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Λυρικής, Μύρων Μιχαηλίδης, ευελπιστώντας ότι αυτό «θα σηματοδοτήσει την αρχή ενός ακόμα ταξιδιού σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, με συνοδοιπόρους όλους τους φίλους της λυρικής τέχνης».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Λυρικής

«η όπερα Τραβιάτα περιγράφει τον έρωτα μιας εταίρας με γόνο καλής οικογένειας του Παρισιού. Η σχέση προκαλεί την αντίδραση της οικογένειας του νέου, το ζευγάρι χωρίζει και myron-michailidisξανασυναντιέται λίγο πριν το θάνατο της κοπέλας.

Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για ένα από τα αριστουργήματα του παγκόσμιου ρεπερτορίου της όπερας. Πασίγνωστες άριες και ντουέτα ντύνουν μία από τις πιο αγαπητές ιστορίες μεγάλου έρωτα, ματαιωμένου από τις κοινωνικές συμβάσεις.

Στην Τραβιάτα ο Τζουζέππε Βέρντι επιτυγχάνει ένα λεπτομερές ψυχογράφημα της ηρωίδας του. Κάθε σημείο της μουσικής της Τραβιάτας συνδέεται άμεσα με την εξέλιξη της δράσης και την τραγική κατάληψη».

Δεκατρείς πόλεις

Στην παράσταση της Τραβιάτας που θα προβληθεί στις δεκατρείς πόλεις, και μαγνητοσκοπήθηκε τον Μάιο του 2015 στο Θέατρο Ολύμπια της ΕΛΣ, συνέβαλαν, εκτός από την δύναμη της μουσικής του σπουδαίου έργου του Βέρντι, η κλασική σκηνοθεσία με τα εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια του Νίκου Πετρόπουλου, η εξαιρετική απόδοση της Ορχήστρας και της Χορωδίας της ΕΛΣ υπό τον Ηλία Βουδούρη, καθώς και οι έξοχοι πρωταγωνιστές.

Στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Βιολέτας η διεθνώς καταξιωμένη Ελληνίδα σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου, η οποία έχει ερμηνεύσει τον ρόλο στα πέρατα του κόσμου με ιδιαίτερη επιτυχία.

Μαζί της οι εξαιρετικοί πρωταγωνιστές της ΕΛΣ Αντώνης Κορωναίος και Δημήτρης Πλατανιάς, οι οποίοι χειροκροτήθηκαν θερμά από το κοινό για τις επιτυχημένες ερμηνείες τους.

Το καστ συμπλήρωσαν νεότεροι και διακεκριμένοι Έλληνες Μονωδοί. Την Χορωδία της ΕΛΣ, διεύθυνε ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος, ενώ την χορογραφία υπέγραψε ο Πέτρος Γάλλιας.

Ο χώρος που θα φιλοξενήσει την προβολή της Τραβιάτας είναι στις Σέρρες το Δημοτικό Θέατρο «Αστέρια».

Παράλληλα με την προβολή της Τραβιάτας για το κοινό, θα γίνει στο Δημοτικό Θέατρο “Αστέρια”, ειδική δωρεάν προβολή της παιδικής παράστασης της ΕΛΣ, Καρμενσίτας, για μαθητές σχολείων.
Πρόκειται για μια πρωτότυπη παραγωγή, η οποία συνδυάζει την όπερα και το μπαλέτο και βασίζεται στην μουσική της Κάρμεν του Ζωρζ Μπιζέ.

Προβολές στις άλλες πόλεις:

Στις άλλες 12 πόλεις οι προβολές θα γίνουν: στο Αίγιο ο Δημοτικός Κινηματογράφος «Απόλλων», στην Βέροια το Κινηματοθέατρο “Σταρ”, στο Ηράκλειο το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο – “Μικρό Θέατρο”, στα Ιωάννινα ο Πολιτιστικός Πολυχώρος “Δημήτρης Χατζής”, στην Κω το Κινηματοθέατρο “Ορφέας”, στο Μεσολόγγι το Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο, στην Πρέβεζα το Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Πρέβεζας “Όαση”, στην Σύρο το Θέατρο “Απόλλων”, στα Τρίκαλα ο Πολυχώρος Τέχνης & Πολιτισμού “Μύλος Ματσόπουλου”, στην Τρίπολη το Μαλλιαροπούλειο Θέατρο, στη Φλώρινα το Πολιτιστικό Κέντρο – Αίθουσα “Θεόδωρος Αγγελόπουλος” και στην Χίο το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου.