“Tρικλοποδιές” ανεπάρκειας ή συμφερόντων στο «Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου Σερρών» ;;;

Νοσοκομείο Σερρών_παλιόΤο έργο «Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου Σερρών» ουδέποτε υποβλήθηκε προς χρηματοδότηση στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή!!!

Αυτό προκύπτει από την άμεση απάντηση της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής που υπάγεται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε επιστολή που έστειλε η Αντιπρόεδρος της Βουλής Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά προς τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα. Η βουλευτής Σερρών δίνει συνέχεια στο θεμα της μη ένταξης του εργου «Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου Σερρών» μετά την απάντηση και διαβεβαίωση που είχε από τον Υπουργό Υγείας κ.Ανδρέα Λυκουρέτζο ό,τι: «φερτε μου τον φάκελο και τον υπογράφω αμέσως».

Γεννούνται επομένως τα εύλογα ερωτήματα:

  • Ποιος στο υπουργείο Υγείας «κωλυσιεργεί» και δεν προχώρησε η σύνταξη του φακέλου;
  • Το έκανε με έξωθεν παρεμβάσεις «συμφερόντων» που «βολεύονται» από  την υφιστάμενη κατάσταση, εις βάρος των συμφερόντων του δημοσίου;
  • ή είναι ανεπαρκής για την εργασία την οποία ανέλαβε;

Πάντως η Αντιπρόεδρος της Βουλής Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά φέρεται αποφασισμένη να «ξετυλίξει»  το κουβάρι των ευθυνών του «ναυάγιου» του έργου, αφού όταν έλαβε την απάντηση της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής, συνέταξε αναφορά προς τον Υπουργό Υγείας.

Σας παραθέτουμε την επιστολή της βουλευτού προς τον Περιφερειάρχη και την απάντηση που έλαβε

Σέρρες, 25 Φεβρουαρίου 2013
ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Προς τον κ. Τζιτζικώστα Απόστολο
Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας
Αξιότιμε κύριε Περιφερειάρχα,

Σε συνέχεια της τηλεφωνικής μας επικοινωνίας, απέστειλα ηλεκτρονικά, όπως μου υποδείξατε, τα πρακτικά της συζήτησης Επίκαιρης Ερώτησής μου, με θέμα τη δημιουργία Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου Σερρών σε συνεργάτη σας.

Σε αυτή ο αρμόδιος Υπουργός Υγείας, κ. Λυκουρέντζος  (Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013, Συνεδρίαση ΡΚΣΤ’) αναφέρει, ότι η βούληση της πολιτικής ηγεσίας παραμένει αμετάβλητη για τη δημιουργία ΚΥ Αστικού Τύπου Σερρών, μιας και δεσμεύεται από την απόφαση 2.7.2009 του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών, η οποία και είχε εγκρίνει τη δαπάνη των 2.200.000 ευρώ για την κατασκευή του. Καταλήγοντας στην πρωτολογία του αναφέρει, ότι αναμένει την εισήγησή σας και παράλληλα με διαβεβαιώνει ότι θα υπογράψει αμέσως μόλις παραλάβει την ένταξη του έργου στην εισήγηση της Περιφέρειας.

Πρόσφατα (20.02.2013), κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης συναδέλφου, ο κ. Λυκουρέντζος απαντώντας σε σχετική παρέμβασή μου εκτός της διαδικασίας, ανέφερε αυτολεξεί στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων τα εξής:

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Το λόγο έχει ο Υπουργός Υγείας κ. Λυκουρέντζος.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ (Υπουργός Υγείας): ‘’Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε. Και στη συνέχεια της παρεμβάσεώς σας, θέλω να σας ενημερώσω ότι μετά την ερώτηση τη δική σας, επίκαιρη ερώτηση την οποία συζητήσαμε, επέστρεψα στο Υπουργείο και ανεζήτησα την πορεία του θέματος που είχατε θέσει, την ίδρυση και λειτουργία του αστικού τύπου Κέντρου Υγείας των Σερρών και πράγματι, υπάρχει μια εμπλοκή στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας. Ως Υπουργός εξήγησα ότι είναι βούληση και δέσμευση και της τωρινής και της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας να προχωρήσει το έργο. Αναμένω τις αποφάσεις της Περιφέρειας και δεν θα παραμείνω απλώς, ως δημοσιογράφος που παρακολουθεί την υπόθεση, αλλά με ενεργό συμμετοχή για να φτάσουμε στο αποτέλεσμα ‘’.

Σε συνέχεια όλων αυτών,  λοιπόν και γνωρίζοντας τις διαδικασίες που ακολουθούνται για την υποβολή αλλά και  για την ένταξη ενός συγχρηματοδοτούμενου έργου, σας παρακαλώ, όπως μου απαντήσετε εγγράφως για τις αποφάσεις της Περιφέρειας που αναφέρει και αναμένει ο αρμόδιος Υπουργός Υγείας κ. Λυκουρέντζος και αν κατά τη δική σας εκτίμηση η ένταξη του έργου είναι δυνατή, λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη δημόσια τοποθέτηση του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Χωρικού Σχεδιασμού  της ΠΚΜ κ. Ι. Μωϋσιάδη.

Με τιμή
Μαρία Κόλλια Τσαρουχά
ΣΤ’ Αντιπρόεδρος Βουλής των Ελλήνων
Βουλευτής Ν. Σερρών

 

ΜΚΤ ΠΚΜ ΚΥ Αστικού ΤύπουΘΕΜΑ: Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου Σερρών
Σχετ: Η από 25 Φεβρουάριου 2013 επιστολή σας.
Σε συνέχεια του ανωτέρω σχετικού επισημαίνουμε τα εξής:
Η διαδικασία χρηματοδότησης ενός έργου από το ΕΣΠΑ περιλαμβάνει την υποβολή αίτησης χρηματοδότησης η οποία πρέπει να συνοδεύεται από ορισμένα τυποποιημένα έντυπα (Τεχνικό Δελτίο Πράξης, Διαχειριστική Επάρκεια κλπ.) καθώς και από τις αναγκαίες αδειοδοτήσεις και μελέτες όπως προβλέπονται στην εθνική νομοθεσία,
Το έργο «Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου Σερρών» ουδέποτε υποβλήθηκε προς χρηματοδότηση στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή και ως εκ τούτου δεν είναι σε γνώση μας ούτε η μελετητική ωριμότητα του έργου ούτε η εξασφάλιση των αναγκαίων αδειοδοτήσεων.