Τρικλοποδιές συμφερόντων;

Νοσοκομείο Σερρών_παλιόστην δημιουργία Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου στο παλιό Νοσοκομείο Σερρών

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΛΛΙΑ-ΤΣΑΡΟΥΧΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΔΡΕΑ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΥ

Η αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Σερρών Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, με το που ανακοίνωσε ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Ι.Μωυσιάδης, την μη ένταξη της δημιουργίας Κέντρους Υγείας Αστικού τύπου στους χώρους του νοσοκομείου στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2007-2013 (λόγω μη εγκαιρης κατάθεσης του φακέλου και συμπλήρωση των κονδυλίων) κατέθεσε νέα ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Υγείας κ.Ανδρέα Λυκουρέντζο. Η Αντιπρόεδρος της Βουλής ορμώμενη από την δέσμευση  του Υπουργού σε προηγούμενη ερώτησή της για το ίδιο θέμα, όπου ο κ.Λυκουρέτζος είχε δεσμευτεί ότι το έργο θα υλοποιηθεί επανήλθε με νέα ερώτηση η οποία συζητήθηκε την Πέμπτη 14/2. Απαντώντας ο υπουργός δηλώνει χαρακτηριστικά   «…Αναμένω την εισήγηση του κυρίου Περιφερειάρχη και σας διαβεβαιώνω ότι εγώ θα υπογράψω μόλις παραλάβω την ένταξη του έργου στην εισήγηση της Περιφέρειας». Γεννάτε επομένως το ερώτημα «ποιος δεν θέλει να γίνει το έργο» το οποίο έχει βαλτώσει εδώ και 10 χρόνια και στοιχίζει μόνο σε ενοίκια του κράτους σε ιδιώτη περι τα 72.000 ευρώ τον χρόνο. Ο κ.Λυκουρέτζος στην δευτερολογία του εκθειάζει την βουλευτή Σερρών Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά για τις ενέργειές της για την υλοποίηση του έργου. Παραθέτουμε από τα πρακτικά της βουλής την συζήτηση της ερώτησης για να βγάλουν οι αναγνώστες τα συμπεράσματά τους

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στη συζήτηση των

ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ

Θα συζητηθεί τώρα η με αριθμό 988/11-2-2013 επίκαιρη ερώτηση της ΣΤ΄ Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτού Σερρών των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά προς τον Υπουργό Υγείας, σχετικά με τις επιπτώσεις της εφαρμοσμένης πολιτικής υγείας στους πολίτες του Νομού Σερρών.

Θα απαντήσει ο Υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Το λόγο έχει η κυρία Αντιπρόεδρος για δύο λεπτά.

ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ-ΤΣΑΡΟΥΧΑ (ΣΤ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ, σε αυτήν την Αίθουσα γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες της πρακτικής ότι η ένδεια πολιτικών επιχειρημάτων οδηγεί ορισμένους συναδέλφους σε προσωπικές αντιπαραθέσεις. Και όλα αυτά γιατί μας διαφεύγει ότι όλοι πρέπει να υπηρετούμε το κοινό καλό και ότι το αξίωμά μας απαιτεί να προάγουμε και να προασπίζουμε τα συμφέροντα των πολιτών -τους οποίους υπηρετούμε- με τις πράξεις μας. Βέβαια, ορισμένοι μέσα σε αυτήν την Αίθουσα με τις υπερβολές τους αναζητούν το δικό τους τηλεοπτικό χρόνο στο απογευματινό δελτίο ειδήσεων.

Κύριε Υπουργέ, σας έκανα μία παρόμοια ερώτηση περίπου πέντε μήνες πριν. Την είχα καταθέσει εγγράφως. Μετά προσπάθησα και την επαναπροσδιόρισα αρκετές φορές. Εν πάση περιπτώσει, είχατε την υπεύθυνη στάση και να ζητήσετε συγγνώμη και να έρθετε να τη συζητήσετε.

Όμως, κύριε Υπουργέ, μου είναι αδύνατο να παραβλέψω τις υποσχέσεις που μου δώσατε τότε. Θα καταθέσω στα Πρακτικά τη συζήτηση που κάναμε σε αυτήν την Αίθουσα.

Έχουν περάσει κοντά στα δέκα χρόνια, λοιπόν, προσπαθειών να δημιουργηθεί το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου σε ένα χώρο στο παλιό Νοσοκομείο -όπου είχε προβλεφθεί να γίνει μετά την κατασκευή του νέου- να περάσει όλα τα στάδια, να έχει υπάρξει πρωθυπουργική τότε δέσμευση του κ. Κώστα Καραμανλή -ο ίδιος ο πρώην Υπουργός Υγείας κ. Αβραμόπουλος υποστήριξε τις προσπάθειες να περάσει από το ΚΕΣΥΠΕ- ακολούθησε ο κ. Λοβέρδος, για να φθάσουμε στο σημείο μέχρι σήμερα φορείς του Νομού Σερρών, συγκεκριμένα η Αντιπεριφέρεια, να αναλάβουν το κόστος να συντάξουν μελέτη και τεύχη δημοπράτησης λόγω αδυναμίας των υπηρεσιών του Υπουργείου σας ώστε να υλοποιηθεί το έργο.

Εσείς προσωπικά σε αυτήν την Αίθουσα, όπως είπα, μόλις πριν τέσσερις μήνες είπατε αυτολεξεί, όπως βέβαια σας είχαν ενημερώσει: «Η ΔΕΠΑΝΟΜ εγγράφως με διαβεβαιώνει ότι θα συντάξει το τεχνικό δελτίο και αφού υπάρξει έγκριση από την Τεχνική Υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας, το έργο θα υλοποιηθεί στη Διαχειριστική Αρχή προς το τέλος του έτους 2012 ή τις αρχές του 2013, για να ενταχθεί στην προγραμματική περίοδο του 2007-2013». Και από εσάς υπήρξε διαβεβαίωση ότι η πολιτική ηγεσία θα εγκρίνει τη σκοπιμότητα ένταξης του έργου.

Δεσμευθήκατε, λοιπόν, μετά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης ότι θα παρακολουθήσετε προσωπικά τις ενέργειες της ΔΕΠΑΝΟΜ, για να έχει τη συγκεκριμένη ημερομηνία, μιας και η μελέτη ήταν στο τελευταίο στάδιο ολοκλήρωσης.

Κύριε Υπουργέ, αυτό που κρίνεται σήμερα, όπως αντιλαμβάνεστε, πέρα από τα άλλα προβλήματα που έχει ο Νομός Σερρών –και θα τα αναφέρω στη δευτερολογία μου- είναι όχι αν υπήρξε διαχρονικό ενδιαφέρον ή πολιτική βούληση στο τέλος-τέλος να συσταθεί και να λειτουργήσει το Αστικό Κέντρο Υγείας Σερρών, αλλά αν υπήρξε και αν υπάρχει ακόμα η πολιτική βούληση στο πρόσωπό σας, για να χρηματοδοτηθεί το έργο μέσα από την τρέχουσα χρηματοδοτική περίοδο 2007-2013.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Το λόγο έχει ο κύριος Υπουργός Υγείας.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ (Υπουργός Υγείας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Ορθώς αναφέρετε, κυρία συνάδελφε, όσα σας έχω απαντήσει στην επίκαιρη ερώτησή σας προ μηνών. Η βούληση της πολιτικής ηγεσίας παραμένει αμετάβλητη. Άλλωστε, όπως αναφέρατε, εμένα με δεσμεύει η απόφαση της 2.7.2009 του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών, η οποία εγκρίνει τη δαπάνη των 2.200.000 ευρώ για την κατασκευή του Αστικού Τύπου Κέντρου Υγείας στο Δήμο Σερρών.

Τα προβλήματα τα οποία υπήρξαν με τη ΔΕΠΑΝΟΜ σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση της μελέτης είναι προβλήματα τα οποία ζήτησα να αντιμετωπιστούν και να μην υπάρξει ζήτημα σχετικά με τη μελέτη.

Όμως, εγώ για να υπογράψω πρέπει να έρθει εισήγηση από την Περιφέρεια της Μακεδονίας, η οποία πρέπει να συμπεριλαμβάνει το συγκεκριμένο έργο.

Η θέληση η δική μας είναι να πραγματοποιηθεί το συγκεκριμένο έργο και για έναν επιπρόσθετο λόγο. Γνωρίζετε ότι φιλοδοξούμε να αποφορτίσουμε τις νοσοκομειακές μονάδες, οι οποίες παρέχουν δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας και να στρέψουμε τα περιστατικά εκείνα τα οποία μπορούν να αντιμετωπιστούν από μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας, μεταξύ των οποίων και τα κέντρα υγείας αστικού τύπου ή τα κέντρα υγείας τα οποία υπάρχουν στους νομούς, για να παρέχουμε με αμεσότητα υπηρεσίες υγείας στους πολίτες που έχουν ανάγκη.

Συνεπώς, μία μονάδα, όπως αυτή για την οποία ενδιαφέρεστε, θέλουμε να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει. Αυτή είναι η δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας.

Αναμένω την εισήγηση του κυρίου Περιφερειάρχη και σας διαβεβαιώνω ότι εγώ θα υπογράψω μόλις παραλάβω την ένταξη του έργου στην εισήγηση της Περιφέρειας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Το λόγο έχει η κ. Κόλλια.

ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ-ΤΣΑΡΟΥΧΑ (ΣΤ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστώ. Δεν περίμενα άλλη απάντηση από εσάς προσωπικά, με την έννοια ότι συνεχίζετε να έχετε την πολιτική βούληση.

Όμως, εμένα θα μου επιτρέψετε ως Βουλευτή να ψάχνω να βρω ποιος τελικά έχει αρμοδιότητα και ευθύνη να επισπεύσει και να προχωρήσει και να υλοποιήσει ένα έργο.

Έτσι, λοιπόν, συμφωνώ με τη διαπίστωση την οποία κάνατε και στην προηγούμενη τοποθέτησή σας -και εννοώ στην προηγούμενη συζήτηση για την ίδια ερώτηση πριν από μήνες- ότι κανείς δεν μπορεί να βάλει στην άκρη τις νόμιμες διαδικασίες που πρέπει να τηρηθούν, για να εκδοθούν οι υποχρεωτικές άδειες και οι αναγκαίες αποφάσεις για να ξεκινήσει και να υλοποιηθεί ένα έργο.

Εσείς ο ίδιος μέσα σε αυτήν την Αίθουσα είπατε ότι υπάρχουν αρνητικές συμπεριφορές στη δημόσια διοίκηση, κάτι που δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει, οι οποίες πλήττουν την αποτελεσματικότητα της διοίκησης και δημιουργούν προβλήματα στην ελληνική κοινωνία. Εσείς ο ίδιος υποστηρίξατε ότι η επαγρύπνηση και η συστηματική προσπάθεια από όλους είναι βέβαιο ότι βελτιώνουν τα πράγματα. Δεν ζητήθηκε από κανέναν να παρακάμψει νόμιμες διαδικασίες, απλώς να τις ελέγχει.

Πώς μπορεί, κύριε Υπουργέ, ένας Βουλευτής να ελέγχει κάθε φορά τις αρμόδιες υπηρεσίες για να κάνουν το έργο τους; Έλεος! Δεν είναι εκτελεστική εξουσία ο Βουλευτής, κύριε Υπουργέ! Και με τόσα που κάνουν οι Βουλευτές πολλές φορές υπερβαίνουν το ρόλο τους και μπορεί να εκτίθενται –όχι να εκτίθενται- να ξεπερνούν τα όριά τους, ίσως, για κάποιους πολίτες.

Τελικά, λοιπόν, αποδεικνύεται ότι η αξία καθενός είναι ο λόγος μας. Και ο δικός μου λόγος έχει να κάνει με μία υπόσχεση σε συνέχεια όλων εκείνων που έκανα και προσπάθησα τα προηγούμενα χρόνια: με το ελάχιστο κόστος, όπως και εσείς το αντιλαμβάνεστε, να ανακαινίσουμε ένα παλιό χώρο, ώστε να αποτελέσει αυτό που είπατε και εσείς, ένα Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου, ένα φίλτρο πρωτοβάθμιας περίθαλψης το οποίο θα στέλνει περιστατικά στη Μονάδα Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που είναι το Νοσοκομείο Σερρών.

Αν δεν το κάνουμε αυτό, ήδη όπως το γνωρίζετε και εσείς, η πρωτοβάθμια περίθαλψη θα καταρρεύσει στο Νομό Σερρών.

(Στο σημείο αυτό χτυπάει προειδοποιητικά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Αντιπροέδρου)

Μισό λεπτό, κύριε Πρόεδρε.

Συνταξιοδοτούνται γιατροί, αξιόλογοι γιατροί παίρνουν άδεια άνευ αποδοχών ή φεύγουν για να ανοίξουν ιατρεία, τα Κέντρα Υγείας ακολουθούν την προδιαγεγραμμένη πορεία τους. Σύντομα θα κληθείτε να συγχωνεύσετε ή να καταργήσετε ορισμένα από αυτά.

Υπηρεσιακοί παράγοντες υποστηρίζουν ότι ένας από τους μεγαλύτερους νομούς της χώρας σε έκταση και πληθυσμό δεν είναι δυνατόν να έχει οκτώ Κέντρα Υγείας. Πρόσφατα όλη η τοπική κοινωνία του Δήμου Αμφίπολης μαζί και με όλους τους Βουλευτές –κυβερνητικούς και όλους εμάς- ξεσηκώθηκε ενάντια στις επιλογές σας. Από την άλλη η Ροδόπολη, ένα ακριτικό μέρος, δεν έχει παιδίατρο.

Σήμερα κάποιοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να λειτουργήσει με μονή εφημερία ένα κέντρο υγείας και προτείνουν λύσεις που ξεπερνούν τα όρια της φαντασίας, κύριε Υπουργέ, πολύ περισσότερο όμως υποτιμούν και απαξιώνουν το ιατρικό προσωπικό, τους λειτουργούς της δημόσιας διοίκησης και υποτιμούν τους ίδιους τους πολίτες βάζοντας σε κίνδυνο την ασφάλειά τους.

Δεν έχει νόημα να υπενθυμίσω τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται για να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες εγχειρήσεις στο νοσοκομείο Σερρών και άλλα. Δεν θα αναφερθώ σε άλλα γιατί δεν έχω χρόνο.

Στο προκείμενο τώρα, θα ήθελα να μας εξηγήσετε, κύριε Υπουργέ, γιατί η ΔΕΠΑΝΟΜ –και θα καταθέσω σχετικό έγγραφο που έχω από τη ΔΕΠΑΝΟΜ- έχοντας την πλήρη μελέτη και τα τεύχη δημοπράτησης στις 14 Οκτωβρίου και τις διορθώσεις όπως στάλθηκαν από τις 14 Δεκεμβρίου, επέλεξε να ζητήσει από τον Διοικητή του Νοσοκομείο Σερρών, στις αρχές Φεβρουαρίου μόλις, τον πλήρη φάκελο για να τον προωθήσει ο ίδιος στο Υπουργείο Υγείας. Τους λόγους τους ξέρουμε.

Ξέρετε ότι εγώ σας εμπιστεύομαι, το είπα και πάλι. Αν όμως κάποιος πραγματικά είχε ως προτεραιότητα την υλοποίηση αυτού του έργου, θα το είχε ψάξει και θα το είχε προχωρήσει. Πάνω απ’ όλα όμως ξέρετε τι με πειράζει; Μια δέσμευση του πρώην Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή.

Έρχεται μία Βουλευτής της Αντιπολίτευσης, που οι Σερραίοι την τίμησαν επανειλημμένα –και αυτό μου δίνει μεγαλύτερες ευθύνες- να διεκδικήσει το αυτονόητο, να διεκδικήσει κάτι από το χθες, όταν κυβερνητικοί Βουλευτές δεν δίνουν σημασία γιατί αυτό το επιδιώκει η Μαρία Κόλλια.

Εν πάση περιπτώσει όμως, αν οι πολίτες των Σερρών διερωτώνται γιατί ο Νομός Σερρών καταλαμβάνει την τελευταία θέση στη χώρα στην κατάταξη του Α.Ε.Π., θα πρέπει να ξέρουν και να θυμούνται ότι υπάρχουν ευθύνες και ανικανότητα. Το όραμα υπάρχει, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Νομού υπάρχουν, δεν υπάρχουν ίσως οι άνθρωποι για να τα διεκδικήσουν.

Όποιος θέλει, κύριε Υπουργέ, βρίσκει τρόπους. Όποιος δεν θέλει βρίσκει αιτίες ή προφάσεις!

Σας ευχαριστώ.

(Στο σημείο αυτό η ΣΤ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ (Υπουργός Υγείας): Κυρία συνάδελφε, όσοι ακόμη πιστεύουν ότι το μέλλον της Ελλάδας μπορούμε να το διεκδικήσουμε μέσα από κομματικές αντιπαλότητες, περιορίζομαι να πω ότι σφάλλουν. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας και ο ελληνικός λαός ξεπερνούν κόμματα, παρατάξεις και κυρίως πρακτικές του παρελθόντος.

Ως Υπουργός αντιμετωπίζω τις θέσεις και τις προτάσεις κάθε συναδέλφου στο Κοινοβούλιο ισοτίμως και παρακολουθώ κάθε θέμα που θέτετε με τις ερωτήσεις σας, στο μέτρο του ανθρωπίνως δυνατού, διότι υπάρχει σωρεία θεμάτων που εξελίσσονται καθημερινά και έτσι πρέπει να συμβαίνει.

Γι’ αυτό, όπως ανέφερα στην προηγούμενη απάντησή μου, ο εκάστοτε Υπουργός χρειάζεται τη στήριξη της διοικήσεως, τη στήριξη των συναδέλφων Βουλευτών, διότι μόνο σε πνεύμα συνεργασίας μπορούμε να επιτύχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Θα με ενδιέφερε η υλοποίηση -όπως κάθε μέλος της Κυβέρνησης και κάθε μέλος του Κοινοβουλίου- του έργου αυτού και για έναν άλλον λόγο, διότι η κατασκευή του θα δώσει δουλειά, θα προσφέρει θέσεις εργασίας σε κάποιους σήμερα που η οικοδομική δραστηριότητα βρίσκεται σε πλήρη αδρανοποίηση, διότι η οικοδομική πρόοδος στη χώρα έχει σταματήσει. Άρα, πολλοί λόγοι συντρέχουν να επιθυμούμε να κατασκευαστεί το συγκεκριμένο έργο.

Παρά ταύτα, όσον αφορά τις χρονοτριβές που μου αναφέρατε από την πλευρά της ΔΕΠΑΝΟΜ, θα ζητήσω να δω πού βρίσκεται το θέμα, αλλά πρέπει να ξέρετε –και το ξέρετε πολύ καλά, είμαι σίγουρος- ότι η δημοκρατική περιφερειακή οργάνωση της χώρας -βλέπε περιφερειακό συμβούλιο, εισήγηση μετά του περιφερειάρχη- εμποδίζει τη δική μου παρέμβαση στο να πάρω αυτό το έργο και να το εντάξω στις δαπάνες του ΕΣΠΑ.

Είπατε τι μπορεί να κάνει μία Βουλευτής. Η συγκεκριμένη Βουλευτής –εσείς, δηλαδή, κυρία Πρόεδρε- κάνει πολλά. Κάνετε πολλά με το να προσπαθείτε, με το να επιμένετε, με το να επικαιροποιείτε τις διαδικασίες και να υποχρεώνετε την πολιτική ηγεσία να τις παρακολουθήσει από κοντά.

Μια φράση, κύριε Πρόεδρε, για τα Κέντρα Υγείας. Δεν θέλουμε να κλείσουν τα Κέντρα Υγείας, όμως δεν μπορεί η λειτουργία των Κέντρων Υγείας να προκαλεί αλόγιστες δαπάνες σε ορισμένες περιπτώσεις, χωρίς να προσφέρονται οι ανάλογες υπηρεσίες. Δεν μπορεί εμείς, τα πολιτικά πρόσωπα, οι Βουλευτές να προβαίνουμε με τις δηλώσεις μας στη δημιουργία εντυπώσεων, οι οποίες εν τέλει υποδαυλίζουν αντιδράσεις χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος.

Έχω παρακολουθήσει τα γεγονότα στο Νομό Σερρών τις τελευταίες εβδομάδες και σας βεβαιώνω ότι δεν υπάρχει διάθεση να κλείσουν τα Κέντρα Υγείας, πολύ δε περισσότερο όταν κάποια από αυτά –δεν θα τα αναφέρω τώρα, τα ξέρετε πολύ καλά, όπως μου αναφέρει η υπηρεσία- έχουν κατασκευαστεί προσφάτως. Δεν μπορεί να λέμε ότι υπάρχουν εφημερίες όμως, όταν δεν χρειάζονται κάποιες εφημερίες.

Κανένας δεν θέλει να κλείσουν τα Κέντρα. Στην προσπάθεια όμως περιορισμού της σπατάλης δημοσίου χρήματος πρέπει να βλέπουμε αυτό το σχεδιασμό. Συμπληρώνοντας τη σκέψη μου, κρατώ τα όσα μου είπατε σήμερα και θα επανέλθουμε σε νεότερη επικοινωνία.

Σας ευχαριστώ.

Advertisements