ΤΡΩΑΔΕΣ : Μια καταπληκτική παράσταση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ν.Πετριτσίου (φωτορεπορταζ)

ΤΡΩΑΔΕΣ : Μια καταπληκτική παράσταση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ν.Πετριτσίου (φωτορεπορταζ)

Τυχεροί ήταν οι θεατές που βρέθηκαν στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Σερρών το βράδυ του περασμένου Σαββάτου (21/1), καθώς είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τη θεατρική παράσταση Τρωάδες του Ευριπίδη, από τη Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέου Πετριτσιου.

Ένα έργο επίκαιρο καθώς το θέμα που πραγματεύεται είναι οι εμφύλιοι πόλεμοι.

Στους πολέμους αυτούς το δίκαιο είναι πάντα με το μέρος του δυνατού και όσοι δεν έχουν ηθικούς δισταγμούς, βρίσκουν την ευκαιρία, αφού δε λειτουργούν οι νόμοι, να χορτάσουν την πλεονεξία τους ή να αφήσουν ελεύθερη τη συμπυκνωμένη κακία τους.

Τότε στους εμφύλιους πολέμους σπάζει κάθε ηθικό χαλινάρι, ξεχνιέται και συγγένεια και φιλικός δεσμός.

Και η επιλογή είναι μία ο δρόμος της ΠΡΟΣΦΥΓΙΑΣ και της ΑΠΟΓΝΩΣΗΣ…

Η παράσταση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Συνδέσμου Φιλολόγων Σερρών, ενώ η Πρόεδρος των Φιλολόγων κυρία Σύλια Ζέττα προλόγισε τη παράσταση

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.


Λίγα λόγια για τις ΤΡΩΑΔΕΣ

Το έργο του Ευριπίδη παρακολουθεί την τύχη των γυναικών της Τροίας, αφού η πόλη τους είχε λεηλατηθεί, οι άντρες τους είχαν σκοτωθεί και οι οικογένειές τους που απέμειναν πρόκειται να παρθούν ως σκλάβες. Εντούτοις ξεκινά με τους θεούς Αθηνά και Ποσειδώνα να αναζητούν τρόπους για να τιμωρήσουν τον Ελληνικό στρατό, για την απαγωγή της Κασσάνδρας, μεγαλύτερης κόρης του Βασιλιά Πρίαμου και της Βασίλισσας Εκάβης, Οσα ακολουθούν δείχνουν πόσο οι Τρωαδίτισσες έχουν υποφέρει.

Η Θεατρική ομάδα του Νέου Πετριτσίου

Το έργο είναι σε μετάφραση του ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΑΡΟΥΧΗ, Σκηνοθεσία του ΒΑΓΓΕΛΗ ΖΛΑΤΙΝΤΣΗ, για τα Σκηνικά – Κοστούμια εργάστηκε η θεατρική ομάδα και η ΜΕΡΤΖΑΝΙΔΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ, ενώ για το ανέβασμα της παράστασης συνεργάστηκε ο ΑΝΕΣΤΗΣ ΑΚΡΙΤΙΔΗΣ

Στη διανομή των ρόλων

ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ (Λευτέρης Σαββίδης), ΑΘΗΝΑ (Δέσποινα Σαρηγιαννίδου), ΕΚΑΒΗ (Αρχοντία Παρασκευοπούλου), ΤΑΛΘΥΒΙΟΣ (Παντελής Βουκάντσης), ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ (Ελισσάβετ Κουμνιώτη), ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ (Διονυσία Ζήκα), ΜΕΝΕΛΑΟΣ (Χρήστος Σοφιάδης), ΕΛΕΝΗ (Λαμπρινή Σκαρλάτου), ΧΟΡΟΣ (Μάγδα Γελεκλίδου, Γεωργία Πούγιου, Δέσποινα Παπαδοπούλου), ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ (Σωκράτης Συμεωνίδης) και η μικρή Γεωργία Μεϊμαρίδου

Την παράσταση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ιωάννης Μωυσιάδης και ο Διευθυντής της Β’ θμιας Εκπαίδευσης κ. Κωνσταντίνος Τενεκετζής.

Στα Ελληνικά σχολεία της Αλβανίας τα έσοδα

Τα έσοδα της παράστασης θα προσφερθούν για ενίσχυση των ελληνικών σχολείων στην Αλβανία.  Η δράση αυτή αποτελεί συνέχεια προηγούμενης που ήταν η αποστολή εκπαιδευτικού υλικού (εκπαιδευτικά βοηθήματα, λογοτεχνικά βιβλία, βιβλία δραστηριοτήτων κ.τ.λ.)  μετά την επίσκεψη στα σχολεία αυτά το καλοκαίρι (3-6 Ιουλίου 2016).

ΜΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Οι υπεύθυνοι του αμφιθεάτρου του ΤΕΙ Σερρών, θα πρέπει να φροντίζουν για την επαρκή θέρμανσή του, όταν γίνονται εκδηλώσεις σε αυτό. Για άλλη μια φορά επικρατούσαν πολικές θερμοκρασίες στο χώρο, με τους θεατές να είναι … κουκουλωμένοι για να προστατευτούν, ενώ μερικοί δεν άντεξαν και αποχώρησαν.