Η… τρολιά* στο internet με το Ζινζιρλί τζαμί των Σερρών

Από αρχιτεκτονικής και μορφολογικής πλευράς το τέμενος Ζινζιρλί τζαμί εντάσσεται στην ομάδα κτιρίων του τέλους του 16ου αι. που σώζονται στην Κωνσταντινούπολη και θεωρούνται κτίσματα της σχολής Σινάν του μεγάλου αρχιτέκτονα της κλασικής περιόδου της οθωμανικής αρχιτεκτονικής.
Από αρχιτεκτονικής και μορφολογικής πλευράς το τέμενος Ζινζιρλί τζαμί εντάσσεται στην ομάδα κτιρίων του τέλους του 16ου αι. που σώζονται στην Κωνσταντινούπολη και θεωρούνται κτίσματα της σχολής Σινάν του μεγάλου αρχιτέκτονα της κλασικής περιόδου της οθωμανικής αρχιτεκτονικής.

Η… τρολιά στο διαδίκτυο πάει σύννεφο τις τελευταίες μέρες σχετικά με το Ζινζιρλί τζαμί των Σερρών και τα εγκαίνια λειτουργίας του (ως χώρου πολιτισμού). Κάποιοι το εξέλαβαν  ότι ανοίγει ως τόπος λατρείας των Μουσουλμάνων και να οι τίτλοι με τα υπονοούμενα «Άνοιξε το Ζινζιρλί τζαμί με δαπάνη 1.000.000€ – Θα χρησιμοποιείται για προσευχή!», (σ.σ. που ξεκίνησε από μια δημοσίευση σε ιστοτόπο που αποκαλείται «αγιορείτικο βήμα»). Αν όμως κανείς διαβάσει το κείμενο θα δει ότι πουθενά δεν αναφέρεται ότι το Ζινζιρλί τζαμί θα χρησιμοποιείται ως … θρησκευτικό τεμενος. Αναφορά υπάρχει (αόριστα) μονο ένα αίτημα (;) πριν από δυο χρόνια, τον Ιανουάριο του 2011, από το Σύλλογο Θρησκευτικών Λειτουργών Τεµένων Δυτικής Θράκης, (καμία σχέση με τις Σέρρες) το οποίο απορρίφθηκε από την Πολιτεία, ενώ αναφέρονται και δηλώσεις της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, κατά την επίσκεψή της στο τέμενος Ζινζιρλί τόνισε ότι “η ελληνική πολιτεία είναι υποχρεωμένη από το θεσμικό της πλαίσιο να προστατεύει, να συντηρεί και να αναδεικνύει τα μνημεία όλων των ιστορικών περιόδων σε όλη την επικράτεια, επιπλέον. Η αποκατάσταση των μνημείων δημιουργεί βασικές προϋποθέσεις αναπτυξιακές για κάθε τόπο”. (σ.σ. πάλι καμιά αναφορά σε θρησκευτική χρήση του μνημείου). Γι’αυτό λίγη προσοχή απο τους νοήμονες αναγνώστες του διαδικτύου δεν βλάπτει.

Τουριστική αξιοποίηση του μνημείου

Η Δημοτική κινηση «Διαβαση Πεζών» σχετικά με την τουριστική αξιοποίηση του τζαμιού, δημοσιεύει στον ιστοτόπο της κείμενο που υπογράφουν οι κ.κ. Αθ. Μπόικος Δημοτικός Σύμβουλος και η κυρία Βίκη  Ελευθεριάδου, στο οποίο επισημαίνουν την διστακτικότητα της Δημοτικής Αρχής του Πέτρου Αγγελίδη να αναλάβει πρωτοβουλίες Τουριστικής αξιοποίησης του μνημείου. Γράφουν αναλυτικα:

 Οθωμανικά μνημεία Σερρών: «αρμόδιοι» και «αναρμόδιοι»

 Κατά τον απολογισμό του για το έργο της Δημοτικής Αρχής (16-10-13), στην αίθουσα των «ΑΣΤΕΡΙΩΝ», ο κ. Δήμαρχος δέχτηκε ερώτηση από μέλος της «διάβασης πεζών» (Βίκη Ελευθεριάδου) σχετικά με το ποιες πρωτοβουλίες έχει αναλάβει η Δημοτική Αρχή σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ανάδειξης των οθωμανικών μνημείων της πόλης μας.
 
Η ερώτηση αυτή συσχετίστηκε με προηγηθέν γραπτό ερώτημα της «διάβασης πεζών» προς τον κο Δήμαρχο (αρ. πρωτ. 44566/19-7-13), το οποίο κατατέθηκε ύστερα από επιστολή του Ινστιτούτου Ισλαμικών Σπουδών του Αραβικού Συνδέσμου, η οποία στάλθηκε, μέσω του Τουρκικού Προξενείου Θεσ/νίκης, προς τον κο Δήμαρχο Σερρών (Ιούνιος 2013) και με την οποία το Ινστιτούτο ζητούσε από το Δήμαρχο να δεχτεί και να ξεναγήσει πολυπληθή ομάδα Σαουδαράβων στα οθωμανικά μνημεία της πόλης μας, προκειμένου να ενημερωθούν γι’ αυτά. Αρκετά από τα μέλη αυτής της ομάδας ήταν πανεπιστημιακοί.
 
Η «διάβαση πεζών» ρωτούσε τον κο Δήμαρχο τι έκανε με το αίτημα του Ινστιτούτου και ζήτησε να της δοθούν αντίγραφα των επιστολών που ανταλλάχτηκαν μεταξύ Ινστιτούτου και Δήμου Σερρών. Η Δημοτική Αρχή δεν απάντησε εγγράφως στο ερώτημα της «διάβασης πεζών», παρά μόνο μάς πληροφόρησε προφορικά ότι παρέπεμψε τους Σαουδάραβες στις «αρμόδιες» ελληνικές αρχές (αρχαιολογική υπηρεσία – εφορείες μνημείων).
 
Με λίγα λόγια ο κος Δήμαρχος δήλωσε «αναρμόδιος» για το ζήτημα της ανάδειξης – αξιοποίησης των οθωμανικών μνημείων! Αξιοσημείωτη αντίληψη. Να προσθέσουμε μόνο πως κατά τα εγκαίνια του Ζιντζιρλί Τζαμί, στο σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη δυνατότητα ανάπτυξης τουριστικού ρεύματος από τη γειτονική Τουρκία προς στην πόλη μας. Προφανώς θα φροντίσουν και γι’ αυτό «άλλοι» … αυτοί που έχουν την «αρμοδιότητα»!
   
ΥΓ  Ελπίζουμε να μας διαψεύσει ο κος Δήμαρχος. Ελπίζουμε να έχει στο μεταξύ αντιληφθεί τη σημασία των λόγων του στα εγκαίνια και όσα είπε να τα εννοεί και να τα κάνει πράξη, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες, οι οποίες σε καμιά περίπτωση δεν αναιρούν τις «αρμοδιότητες» των άλλων. Στο κάτω κάτω τα σημαντικά αυτά μνημεία στην πόλη των Σερρών βρίσκονται και ο ίδιος Δήμαρχος Σερρών είναι.
Σέρρες,  27-10-2013
Αθανάσιος  Μπόϊκος
Βίκη  Ελευθεριάδου
μέλη της  «διάβασης πεζών»

 

(*Από τη λέξη τρολ ή τρολλ ή troll: εκείνος ο τύπος χρήστη του Internet που μονίμως διαφωνεί, συχνά διαστρεβλώνει το θέμα, είτε με χιούμορ που σπάει κόκαλα, είτε με προκλητικές ή άσχετες με το θέμα κουβέντες… αυτό λοιπόν είναι το λεγόμενο Trolling).