Τρύφων Γιαντσίδης: «Αλλαγή της φιλοσοφίας και νοοτροπίας των Ελλήνων βουβαλοτρόφων»

Τρύφων Γιαντσίδης: «Αλλαγή της φιλοσοφίας και νοοτροπίας των Ελλήνων βουβαλοτρόφων»

Η αλλαγή της φιλοσοφίας και νοοτροπίας των Ελλήνων βουβαλοτρόφων, σε ό,τι αφορά την εκμετάλλευση των προϊόντων βουβάλου, αλλά και οι απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να γίνουν ώστε να αναπτυχθεί περαιτέρω ο κλάδος στη χώρα, ήταν ορισμένα από τα ζητήματα που απασχόλησαν την ημερίδα που πραγματοποίησε στις Σέρρες στο Επιμελητήριο Σερρών ο Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Βουβαλοτρόφων Ελλάδας την Παρασκευή 28/6.

βουβάλιαΌπως τονίστηκε από τους ομιλητές, η ελληνική βουβαλοτροφία βρίσκεται στην κατάλληλη φάση για την ανάπτυξη και υλοποίηση σοβαρών επενδύσεων, που θα σκοπεύουν στον διαφορετικό τρόπο εκμετάλλευσης των προϊόντων βουβαλιού και μάλιστα την ώρα που η προώθηση του γάλακτος και του κρέατος είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο.

Θέματα της ημερίδας-ομιλητές

Τα θέματα που ανέπτυξαν οι ομιλητές στην ημερίδα ήταν:

  • “Γενετική βελτίωση του βουβάλου στη Βουλγαρία”. Prof.Dr. Tzonka Peeva, Πρόεδρος της Βουλγαρικής Εθνικής Ένωσης για την Ανάπτυξη της Αναπαραγωγής Βουβαλιών, Βουλγαρία
  • “Μελέτη σχετικά με τη γενετική βελτίωση των ζώων στον πληθυσμό των νερό-βουβαλιών στην Κωνσταντινούπολη” Prof. Dr. M. Ishan SOYSAL Namik Kemal University, στο Τμήμα Γεωπονίας, Τμήμα Επιστήμης των Ζώων, Κύριο Πεδίο Βιομετρία και Γενετική. Τουρκία
  • “Ολιστική διαχείριση εκτροφών για ποιότητα και ιχνηλασιμότητα στα προϊόντα της βουβαλοτροφίας”. Καθ. Γεώργιος Αρσένος, Εργαστήρι Ζωοτεχνίας, Τμήμα Κτηνιατρικής ΑΠΘ.
  • «Ανάπτυξη και Σχεδιασμός καινοτόμων προϊόντων-Διάχυση των καινοτόμων προϊόντων στην αγορά» Κ.Κασαλιάς, SCG, Συμβουλευτική Επιχειρήσεων ΕΠΕ

Τρύφωνας Γιαντσίδης: 12πλασιαμός των βουβαλιών μέσα σε 25 χρόνια

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Βουβαλοτρόφων Ελλάδας, Τρύφωνα Γιαντσίδη, ο κλάδος αρχίζει να βγαίνει από τη δύσκολη διαδικασία διατήρησης του αριθμού των ζώων, με ανοδική τάση τα τελευταία χρόνια.

ημερίδα Βουβαλοτροφίας
Στο Προεδρείο της ημερίδας Δρ.Θ.Μπουρνάρης, Δρ.Α.Λυμπερόπουλος, Τρ.Γιαντσίδης

«Πριν από 25 χρόνια τα βουβάλια μόλις που έφταναν τα 400, ενώ σήμερα έχουμε ξεπεράσει τα 5.000 σε όλη την επικράτεια. Σε αυτό συνέβαλε τόσο το πρόγραμμα διατήρησης απειλούμενων αυτόχθονων φυλών, όσο και ο χώρος της λίμνης Κερκίνης, που βοηθάει στη διατήρηση του είδους», επισημαίνει.

Προβολή της διατροφικής αξίας των προϊόντων

Ο κ. Γιαντσίδης τόνισε, επίσης, πως για την ανταγωνιστικότητα του κλάδου θα πρέπει να δημιουργηθούν περισσότερες μεταποιητικές μονάδες κρέατος και γάλακτος, να πραγματοποιηθούν περισσότερες μελέτες για τη διατροφική αξία των συγκεκριμένων προϊόντων, να γίνουν σοβαρές παρεμβάσεις και έργα υποδομής και, τέλος, να δοθεί μια κατεύθυνση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το πώς και με ποιον τρόπο θα πρέπει αναπτύσσεται ο κλάδος στα επόμενα χρόνια.

Βουβαλοτρόφοι από Ιταλία, βουλγαρία, Τουρκία

Στο συνέδριο του συνεταιρισμού παρευρέθηκαν βουβαλοτρόφοι και πρόεδροι συνεταιρισμών από Ιταλία, Βουλγαρία και Τουρκία. Όπως προέκυψε από τη συζήτηση, οι χώρες αυτές δεν έχουν επενδύσει στη μεταποίηση του κρέατος βουβάλου, κάτι που γίνεται στην Ελλάδα εδώ και 25 χρόνια.

Πάντως, όπως λέει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, στη χώρα μας δεν εκμεταλλευόμαστε το γάλα όπως πρέπει και στις ανάλογες ποσότητες, γι’ αυτό και πρέπει οι βουβαλοτρόφοι να επενδύσουν σε αυτόν τον τομέα.

«Φάνηκε από το συνέδριο ότι ευρωπαϊκές και βαλκανικές χώρες που ασχολούνται με τον συγκεκριμένο κλάδο πρέπει να εκμεταλλευτούν όλα τα προϊόντα του βουβαλιού, τα οποία έχουν ιδιαίτερη δυναμική.

Εμείς θα μπορούσαμε να δώσουμε την τεχνογνωσία μας στη μεταποίηση του κρέατος, αλλά όχι στον τρόπο εκμετάλλευσης και εκτροφής του βουβάλου», σημειώνει ο κ. Γιαντσίδης.

Οι ξένοι καλεσμένοι του συνεδρίου επισκέφθηκαν κτηνοτροφικές μονάδες Ελλήνων βουβαλοτρόφων, με τους οποίους αντάλλαξαν ιδέες, απόψεις και πληροφορίες για την πορεία της βουβαλοτροφίας, ενώ ξεναγήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης Κερκίνης στην οποία είναι συγκεντρωμένος ο μεγαλύτερος αριθμός βουβαλιών στη χώρα.

στοιχεία από τοypaithros.gr