Τσιπρας και Τσακαλωτος σε ρολο…Σπρίντερ σε 95αρι προαπαιτούμενων

ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΤΟΥ 2018 ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ

Τσιπρας και Τσακαλωτος σε ρολο…Σπρίντερ σε 95αρι προαπαιτούμενων

Τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών και άτυπων κατακτητών της χώρας, βρίσκονται ήδη στην Αθήνα με αποτέλεσμα Τσίπρας και Τσακαλώτος να πρέπει να γίνουν σπρίντερ και να συμπαρασύρουν στην ταχύτητα το σύνολο των υπουργών για να κλείσουν το σύνολο των 95 προαπαιτούμενων και μάλιστα

Του Στέλιου Ρακιτζή

μέχρι το Eurogroup του Νοέμβρη.

Παρήγορο είναι το γεγονός ότι το ΔΝΤ διαβεβαίωσε την ελληνική πλευρά πως δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα για το 2018, καθώς τα στελέχη του ταμείου πιστεύουν ότι θα επιτευχθεί ο στόχος του 2,2% για το πρωτογενές πλεόνασμα και ίσως ξεπεραστεί κατά κάποιο ποσοστό.

Όλα αυτά όμως σε καμιά περίπτωση δεν επηρεάζουν τις πάγιες θέσεις του ΔΝΤ για ενδεχόμενο να υπάρξουν μέτρα το 2019 αλλά και μια μίνι κεφαλαιακή ενίσχυση των Τραπεζών της χώρας, εκτός αν οι ΗΠΑ πισθούν από την ελληνική κυβέρνηση να βάλουν φρένο στις αξιώσεις του ΔΝΤ, αλλά και να απαιτήσουν ρύθμιση του χρέους.

Στοχος 15,7 δις ευρώ

Επανερχόμενοι στα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών θα πρέπει να θυμηθούμε πως το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να εισπράξει τους επόμενους μήνες από τους φορολογούμενους το ποσό των 15,7 δισεκατομμυρίων, για να μιλούμε πως ο προϋπολογισμός είναι εντός του στόχου που έχει τεθεί.

Ήδη υπάρχει μια αναθεώρηση προς τα κάτω, μικρή βέβαια, αλλά με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2018 να αναγράφει στόχο για καθαρά έσοδα στα 49,9 δισ. ευρώ, εξαιτίας της  μεγάλης υστέρησης των εισπράξεων από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων (470 εκατ. ευρώ).

Αισιοδοξία

Σύμφωνα με πληροφορίες στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχει αισιοδοξία και αυτή πηγάζει από την εκτίμηση, ότι ο στόχος για πλεόνασμα στο 1,75% θα υπερκαλυφθεί λόγω κυρίως της καλής πορείας εξοικονόμησης πόρων και αύξησης εσόδων στον ΕΦΚΑ.

1.000 ευρω σε 1.000.000 δικαιούχους

Σ’ αυτό το κλίμα αισιοδοξίας ίσως μπορεί να ενταχθεί και η αναφορά του Υπουργού Επικρατείας κ. Βερναδάκη που δήλωσε ότι θα δοθεί από το υπερ-πλεόνασμα κοινωνικό μέρισμα το οποίο θα κυμαίνεται περίπου στα 1.000 ευρώ και θα αφορά 1 εκατομμύριο οικονομικά ασθενέστερους πολίτες, με την προϋπόθεση πως  θα επαληθευτεί η εκτίμηση για υπερκάλυψη του πλεονάσματος.