«Τζαμάλα» 2015: Εκατοντάδες Σερραίοι τίμησαν με την παρουσία τους το Ηπειρώτικο έθιμο (φωτο + video)

«Τζαμάλα» 2015: Εκατοντάδες Σερραίοι τίμησαν με την παρουσία τους το Ηπειρώτικο έθιμο (φωτο + video)

Τζαμαλα-2015-00004O σύλλογος Εργαστήρι Λαογραφικών Μελετών & Παραδοσιακών Χορών «Ο ΠΥΡΡΟΣ», με τη βοήθεια της ΚΕΔΗΣ και του προέδρου κ.Ραμπότα, αναβίωσε και φέτος, για έκτη συνεχόμενη χρονιά, το έθιμο «Τζαμάλα».
Για ακόμη μια χρονιά πλήθος συμπολιτών μας τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση που έλαβε χώρα το απόγευμα του Σαββάτου 21/2 , στην ανοιχτωσιά της συμβολής των οδών: Στρυμόνος–Σιδηροκάστρου & Νικομηδείας. Παρόλο που έγινε μετάθεση της εκδήλωσης μια μέρα νωρίτερα (κανονικά ήταν να διεξαχθεί το απόγευμα της Κυριακής 22/1) λόγω πρόβλεψης της ΕΜΥ για έντονες βροχοπτώσεις, εντούτοις σημείωσε ακόμη και φορά μοναδική επιτυχία και φαίνεται ότι καθιερώθηκε στο υποσυνείδητο των συμπολιτών μας ως ένα σημαντικό και ποιοτικό πολιτιστικό δρώμενο της πόλης των Σερρών.

Η «Τζαμάλα», είναι συνδεδεμένη με τα γλέντια, με τις φωτιές στις γειτονιές, με τα περιπαικτικά τραγούδια, με τους μασκαρεμένους και με τα κεράσματα. Γενικά, ένα φορτισμένο κλίμα χαράς, κεφιού και χαλάρωσης του καθωσπρεπισμού επικρατεί στις σχέσεις των ανθρώπων στις γειτονιές, στις «ανοιχτωσιές» των δρόμων και στις πλατείες.

httpv://www.youtube.com/watch?v=f5OWYVboimA

Το έθιμο της «Τζαμάλας», χάνεται στα βάθη των αιώνων, στηρίζεται στην αρχέγονη πίστη της δύναμης της φωτιάς, η οποία στην λαϊκή αντίληψη διώχνει το κακό. Στην ουσία, είναι μια ιεροτελεστία εξαγνισμού, που με την πάροδο του χρόνου και ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε εποχής, έχει τον δικό της συμβολισμό. Επί Τουρκοκρατίας οι Γιαννιώτες έπαιρναν ειδική άδεια για την τέλεση του εθίμου, ενώ ο χορός γύρω από την φωτιά εξέφραζε τον πόθο των σκλαβωμένων για λευτεριά.

httpv://www.youtube.com/watch?v=yp-sVjI-i8A

Οι διοργανωτές φρόντισαν και υπήρχαν Παραδοσιακά φαγητά – φασολάδα (μαγειρεμένη σε καζάνια), χειροποίητες πίτες, κρασί και τσίπουρο.
Μαζί με τη φωτιά άναψε και το γλέντι και ο χορός συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας χαρίζοντας σε αυτούς που παραβρέθηκαν ένα μοναδικό αποκριάτικο ξεφάντωμα γύρω από τη ζεστασιά της εντυπωσιακής εστίας φωτιάς!

httpv://www.youtube.com/watch?v=vK8pdV4M974

(φωτο, video Γ.Ευθυμιάδης)