Βασικά είδη γιόγκα: Ομοιότητες & Διαφορές

Βασικά είδη γιόγκα: Ομοιότητες & Διαφορές

Όλα τα είδη και επίπεδα της γιόγκα αποτελούνται από μια σειρά πρακτικών που δυναμώνουν το σώμα, ηρεμούν το νου και μας οδηγούν σε μια πιο αρμονική και ισορροπημένη κατάσταση ύπαρξης.

Οι διαφορές τους αφορούν στις διαφορετικές κατηγορίες ακι επίπεδα μαθητών στους οποίους απευθύνονται, καθώς και στη φιλοσοφία και την προσέγγισή τους για την ψυχοσωματική ευημερία των ασκητών της γιόγκα. Εδώ θα βρείτε μια περιεκτική ιστοσελίδα για τα διαφορετικά είδη γιόγκα που διδάσκονται στα Ελληνικά.

Η Χαθα (Hatha) Γιόγκα πιο διαδεδομένη γιόγκα στις Δυτικές χώρες. Είναι κλάδος της yoga που επικεντρώνεται στην σωματική υγεία και νοητική ευεξία. Χρησιμοποιεί σωματικές στάσεις, (asanas), τεχνικές αναπνοής (pranayama), και διαλογισμό (dyana) με στόχο ένα δυνατό υγιές σώμα και καθαρό, γαλήνιο νου. Η Hatha yoga έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής χάρη στα πολύτιμα οφέλη που προσφέρει στο σύγχρονο άνθρωπο και τρόπο ζωής με στρες και ένταση.

Hatha Yoga I

  • Αρχάριοι – Για όλους όσους αρχίζουν τώρα τη γιόγκα και για εκείνους που θέλουν να επιστρέψουν στις βασικές αρχές της

Hatha Yoga I & II

– Ονομάζονται έτσι συνήθως όλα τα επίπεδα της Χάθα γιόγκα και απευθύνται τόσο σε αρχάριους μαθητές όσο και σε μεσαίους και προχωρημένους μαθητές.

Δυναμική Hatha Yoga  – Για μαθητές μέσου επιπέδου και προχωρημένους

Είναι μια δυνατή σωματικά πρακτική που περιέχει και στοιχεία vinyasa flow – δηλαδή διαδοχής στάσεων σε ροή – κατάλληλη για ασκούμενους που έχουν κάποια εμπειρία. Η πρακτική περιλαμβάνει αρχές ευθγράμμισης μέσα από στατικές asanas αλλά και έλεγχο και επίγνωση του σώματος μέσα από τη ροή της αναπνοής, έτσι ώστε να επιτευχθεί μια καρδιοαγγειακή και αερόβια άσκηση. Με ανοιχτό μυαλό και σώμα, ερχόμαστε πιο κοντά στην παρούσα στιγμή αλλά και τον εσωτερικό μας πραγματικό εαυτό. Η πρακτική κλείνει με βαθιά χαλάρωση μέσα από asanas και διαλογισμό, πραναγιάμα (τεχνικές αναπνοής) και χαλάρωση στο τέλος του μαθήματος.

Kundalini Yoga

Αποτελείται από ενεργητικές και παθητικές κρίγιας (ασκήσεις εξαγνισμού) που βασίζονται στις άσανες, πραναγιάμα (τεχνικές αναπνοής και συγκέντρωσης), μάντρα και διαλογισμούς, και οι οποίες ασκούν επίδραση σε ολόκληρο το σύστημα νου-σώματος-ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του νευρικού συστήματος, των αδένων, των τσάκρας και άλλων.

Kundalini σημαίνει ενέργεια που είναι τυλιγμένη σαν φίδι στη βάση της σπονδυλικής μας στήλης, σημείο όπου βρίσκεται το πρώτο από τα επτά τσακρας της γιόγκα (Chakras – κέντρα ενέργειας στο σώμα). Στόχος της Kundalini είναι να ξετυλίξει την ενέργεια αυτή και να την αφυπνίσει απελευθερώνοντάς της μέσα από τα υπόλοιπα έξι τσάκρας, προδοκώντας μια αίσθηση ενεργοποίησης, ευδαιμονίας και γαλήνης.

Yoga για Εγκύους – Yoga για μετά την Εγκυμοσύνη για μαμάδες και τα μωρά τους

H yoga στην εγκυμοσύνη αντιμετωπίζει τους πόνους και άλλες πιθανές ενοχλήσεις της εγκυμοσύνης (ναυτία, δυσκοιλιότητα, πρήξιμο, κράμπες, αϋπνίες κλπ). δυναμώνει τη μήτρα, τη λεκάνη και την πλάτη, που βοηθούν την διαδικασία τοκετού αλλά και την περίοδο μετά τον τοκετό.

Επιπλέον αναζωογονεί την έγκυο δίνοντάς της μια αίσθηση υγείας και ευεξίας, μαθαίνει στην έγκυο να χαλαρώνει με παρατήρηση του εσωτερικού της κόσμου, και με αναπνοές και αυτογνωσία να αντιμετωπίζει τις συναισθηματικές διαταραχές.

Τέλος, βοηθά την έγκυο να βρει το δικό της φυσικό ρυθμό και συγχρονισμό αναπνοής και κίνησης – πολύ χρήσιμο εργαλείο για τον τοκετό αλλά και για χαλάρωση και διαχείριση του πόνου – και να αναπτύξει περισσότερο την αίσθηση εσωτερικού ελέγχου, δύναμης και αυτοπεποίθησης.

Οι μητέρες συνήθως νιώθουν γαλήνη και ηρεμία κατά τη διάρκεια του μαθήματος και μετά από αυτό, κατάσταση η οποία μεταφέρεται στο έμβρυο και επηρεάζει θετικά τη σχέση μαμάς-μωρού.

Μετά τον τοκετό, οι μαμάδες συνήθως συνεχίζουν την πρακτική γιόγκα, καθώς αυτός ο χρόνος που αφιερώνουν στη φροντίδα του εαυτού τους γίνεται αναπόσπαστο μέρος της ζωής τους πηγαίνοντας μαζί με το μωρό στο μάθημα  Γιόγκα για μετά την Εγκυμοσύνη με το Μωρό.

 

Yoga για παιδιά

Η hatha yoga για αυτές τις ηλικιακές ομάδες επιτρέπει στα παιδιά και τους εφήβους να χαλαρώσουν, να αναπτύξουν τη φαντασία τους, τη δύναμη του οραματισμού και την καλλιέργεια της προσωπικότητάς τους. Είναι ένα είδος ολοκληρωμένης σωματικής άσκησης που αναπτύσσει τη σωματική αντοχή, τη συναισθηματική ισορροπία και τις νοητικές και δημιουργικές ικανότητες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη ενός πιο ευτυχισμένου και συναισθηματικά ώριμου παιδιού.

Απόλυτη Χαλάρωση – Διαλογισμός

Η απόλυτη χαλάρωση Restorative Yoga αποτελείται από μια σειρά θεραπευτικών στάσεων με χρήση props (ζώνες, κουβέρτες, τουβλάκια κλπ). Απελευθερώνεται έτσι η νοητική και σωματική ένταση με ήπιες ασκήσεις και τεχνικές αναπνοής, ολοκληρώνοντας την πρακτική με διαλογισμό και βαθιά χαλάρωση.

Iyengar Yoga

Η Iyengar yoga δίνει έμφαση στη σωστή ευθυγράμμιση του σώματος, στη χρονική διάρκεια που αφιερώνεται στις asana ώστε να εντείνει το βάθος της και ν’ αρχίσει να αντλεί τα οφέλη της και τη χρήση βοηθημάτων, τα οποία υποστηρίζουν το σώμα ώστε να πάρει τη σωστή στάση. Μέσα από την πρακτική εξάσκηση και την κατανόηση της Iyengar yoga ο μαθητής οδηγείται σταθερά στον έλεγχο του σώματός του και κατ’ επέκταση στον έλεγχο του νου. H εξάσκηση στην Iyengar yoga οδηγεί συχνά στην εξάλειψη του πόνου,  στη βελτίωση της στάσης του σώματος,  ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία πολλών παθήσεων.

Ήπια και Προσιτή Γιόγκα (Accessible Yoga)

Αυτή η πρακτική έχει σκοπό την εξάσκηση της yoga από όλους. Όλοι, ανεξάρτητα από τη σωματική τους ικανότητα, καλούνται να συμμετάσχουν στην υπέροχη αυτή απαλή πρακτική. Ασκούμενοι με κινητικές δυσκολίες, τραυματισμούς, ημιπληγίες, αυξημένο βάρος, προχωρημένη ηλικία, σύνδρομα και χρόνιες παθήσεις είναι ευπρόσδεκτοι να δοκιμάσουν και να απολαύσουν την ευφορία και γαλήνη που νιώθει κανείς όταν κινεί όλο ή μέρος του σώματός του με την αναπνοή και την επίγνωσή του.

To Athens Yoga που συνεργάζεται και μετακαλεί για εκπαίδευση δασκάλων γιόγκα τον Jivana Heyman, ιδρυτή και διευθυντή της διεθνούς οργάνωσης Accessible Yoga είναι η σχολή που σήμερα υλοποιεί προγράμματα accessible yoga ενώ η σάλα γιόγκα της σχολής είναι απολύτως προσβάσιμη σε όλους.