X

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ: το μουσείο Ξενάκη ως «όχημα» προώθησης της δημιουργίας πολιτιστικού πάρκου στο στρατόπεδο «Παπαλουκα»

Με πρόσφατη δημοσίευση επιστολής του, ο κ.Ηλίας Καμαριάννης, αναπληρωτής Συντονιστής Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ  Σερρών και Υπεύθυνος Θ.Ε. Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναφέρεται στο θέμα της δημιουργίας Μουσείου «Κωνσταντίνου Ξενάκη».

Ο λόγος που δημοσιεύω τη σημερινή δική μου επιστολή είναι το γεγονός ότι δεν πρέπει να δημιουργούνται λαθεμένες εντυπώσεις για ένα ζήτημα που είναι μείζονος σημασίας για την ανάπτυξη των πολιτιστικών υποδομών, αλλά και την εξωστρέφεια της πόλης μας.

Παραθέτω λοιπόν αυτούσια ορισμένα μόνο σημεία της επιστολής του και δίνω τις απαραίτητες διευκρινήσεις.

Γράφει ο κ. Καμαργιάνης,

Α)   «Βεβαίως καλά έκανε ο καλλιτέχνης(εννοεί τον κ.Ξενάκη) που φρόντισε να σώσει στο διηνεκές το έργο του, αφού βρήκε έναν επαρχιώτη  δήμαρχο, ήταν καλό για  τον ίδιο και ανέλπιστη τύχη.»

Β)    «…………Αυτό που η Πόλη έχει ανάγκη είναι η δημιουργία μιας Δημοτικής Πινακοθήκης  που θα αξιοποιεί την παρακαταθήκη έργων τέχνης που υπάρχουν διάσπαρτα σε ιδιωτικές συλλογές, με ιδιαίτερη αναφορά στη σερραϊκή τοπιογραφία……….. Εκεί έπρεπε να δώσει  προτεραιότητα η Δημοτική Αρχή, αλλά  έχασε 8 χρόνια για να  σχεδιάσει ένα τέτοιο έργο  και οι Σέρρες την ευκαιρία να αποκτήσουν μια υποδομή πολιτισμού………»

Γ)  «….Όλες οι Δημοτικές παρατάξεις σχεδόν, τα τελευταία χρόνια συνηγορούν για τη δημιουργία ενός Πάρκου Πολιτισμού στο Στρατόπεδο Παπαλουκά, με την ανακαίνιση και την επανάχρηση των διατηρητέων κτηρίων….»

Δ)     «…..Αντί λοιπόν να πάμε σε μια οργανωμένη δομή στο Παπαλουκά, προχωρά στην αξιοποίηση ενός κτηρίου στο στρατόπεδο Εμμ. Παπά,  μέσα από πρόγραμμα, για πολιτιστικές χρήσεις  και ίσως στη φιλοξενία κάποιων ιδιωτικών συλλογών, ένας σχεδιασμός στο πόδι δηλαδή μόνο για να πάρουμε τα κονδύλια, ένα έργο ξεκομμένο  σε ένα  τεράστιο άδειο χώρο, δύσκολα προσβάσιμο, με προβληματική φύλαξη, με περιστασιακή λειτουργία»

Θα έπρεπε να ξέρει ο κ. Καμαργιάνης ποιος είναι ο Κωνσταντίνος Ξενάκης και το έργο του! Η προσβλητική αναφορά του σε έναν Διεθνώς καταξιωμένο και ξεχωριστό Έλληνα δημιουργό δείχνει άγνοια και προκατάληψη.

Μου αρκεί αυτό που ανέφερε η κορυφαία ομότιμη Καθηγήτρια του Α.Π.Θ. και Μουσειολόγος κ. Σκαλτσά, η οποία επιμελείται και της εφαρμογής της Μουσειολογικής μελέτης για το Μουσείο. Ότι ‘’αυτή η δωρεά αποτελεί πρωτόγνωρη χειρονομία, πρόκληση και ευθύνη για την πόλη των Σερρών, για τον Δήμο και κυρίως για την τοπική κοινωνία!’’

Η δωρεά δεν είναι «ανέλπιστη τύχη» για τον καλλιτέχνη, που θα μπορούσε να έχει πολλές άλλες επιλογές, αλλά για εμάς όλους, που ελπίζω να συνειδητοποιούμε τις προοπτικές που ανοίγονται.

Ανεξάρτητα από την πολιτική μας τοποθέτηση και την αξιολόγηση των προσώπων της αυτοδιοίκησης, ο Δήμαρχος Σερρών αγκάλιασε την πρωτοβουλία μας και δραστηριοποιήθηκε όσο κανείς άλλος για την επιτυχία της προσπάθειας. Επομένως η χρησιμοποίηση του όρου «επαρχιώτης», με φανερά μειωτικό τρόπο, μας προσβάλει όλους και δε τιμά τον ίδιο τον κ. Καμαργιάνη.

Είχα την ευκαιρία στο παρελθόν να ενημερώσω ο ίδιος τη «Διάβαση Πεζών» και μέλη του «ΣΥΡΙΖΑ» για την ολοκληρωμένη πρόταση το σωματείου «Σερραίων Πολιτεία» και θα έπρεπε να γνωρίζει ότι τόσο εμείς όσο και κυρίως ο Κωνσταντίνος Ξενάκης θέσαμε ως προϋπόθεση δημιουργίας του Μουσείου την ύπαρξη σχεδίου για την μετατροπή του στρατοπέδου σε Πολιτιστικό Πάρκο.

Στο σχέδιο αυτό μεταξύ άλλων προβλέπεται η λειτουργία Διαχρονικού Μουσείου των Σερρών, όπου θα στεγασθεί το περιεχόμενο του υφιστάμενου Αρχαιολογικού Μουσείου και άλλα πολύτιμα αντικείμενα από την προϊστορία μέχρι τα νεότερα χρόνια της ιστορίας του Νομού, η στέγαση των Γενικών Αρχείων του Κράτους και άλλων πολιτιστικών μονάδων, καθώς και  χώροι ψυχαγωγίας, καφέ και εστιατορίου.

Το σχέδιο αυτό προβλέπει επίσης και την ίδρυση Δημοτικής Πινακοθήκης, για τη δημιουργία της οποίας όμως προηγείται η απόκτηση από τον Δήμο αξιόλογων έργων, Σερραίων ή μη, καλλιτεχνών.

Επίσης είναι γνωστό το θέμα της κυριότητας των στρατοπέδων και οι παλινωδίες του ταμείου Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ) και προσωπικά του υπουργού κ.Καμένου.

Η επισήμανση ότι, σχεδόν όλες οι Δημοτικές Παρατάξεις συμφωνούν για τη δημιουργία Πολιτιστικού Πάρκου, επιβεβαιώνει αυτό που εμείς στην «Σερραίων Πολιτεία» πιστεύουμε, ότι δηλαδή το Μουσείο θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για επιτάχυνση όλων των άλλων ενεργειών, ώστε το φιλόδοξο σχέδιο, με τη συμπαράσταση όλων, να προχωρήσει με σταθερά και μελετημένα βήματα.

Φυσικά και υπάρχουν και θα υπάρξουν και στο μέλλον προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν(φύλαξη, διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου, προσβασιμότητα, βιωσιμότητα των μονάδων, στελέχωση κ.α.),αλλά αλίμονο αν περιμέναμε να ξεκινήσουμε με ιδανικές συνθήκες….δε θα ξεκινούσαμε ποτέ!

Επειδή γνωρίζω τον κ. Καμαργιάνη και πολλά άλλα άτομα που μαχητικά έδειξαν το ενδιαφέρον τους για τα στρατόπεδα, σε καμιά περίπτωση δε θέλω να απαξιώσω τις σκέψεις και προτάσεις τους, αλλά εδώ είμαστε, στη μικρή μας πόλη και μπορούμε να ανταμώσουμε και να ενώσουμε δυνάμεις για τον κοινό μας σκοπό.

Ας δράσουμε με θετικές πρωτοβουλίες συμπληρωματικά ο ένας με τον άλλο, γιατί οι προκλήσεις είναι μπροστά μας και είναι πολυτέλεια να σπαταλούμε δυνάμεις για πράγματα που στην πορεία θα αποδειχθούν δευτερεύοντα.

Τέλος για τα θέματα που προέκυψαν σε σχέση με τα στρατόπεδα και την ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας, θυμίζω τη δημοσιοποιημένη άποψή μου όσο αφορά την κυριότητα και την πολυετή παραχώρηση χρήσης. Εξαρχής πίστευα  και επιβεβαιώνομαι από τις τελευταίες εξελίξεις, ότι ο πιο αποτελεσματικός και σύντομος δρόμος θα ήταν η διεκδίκηση της παραχώρησης που στην πράξη δε διαφέρει από την κυριότητα όσο αφορά το αποτέλεσμα της αξιοποίησης των χώρων και εγκαταστάσεων.

Ίσως η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ να βοηθούσε περισσότερο, αν έγκαιρα παρέμβαινε πολιτικά για να αποφευχθούν όλες αυτές οι μεταστροφές και τα παζάρια από τον κυβερνητικό εταίρο κ. Καμμένο.

Βασίλης Βαφειάδης

Εικαστικός,  Μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου «Σερραίων Πολιτεία»

ανεξάρτητος :

Τα σχόλια απενεργοποιημένα

X

Προστασία προσωπικών δεδομένων

Συλλέγουμε και επεξεργαζόμαστε τα προσωπικά σας δεδομένα, μόνο για στατιστικούς λόγους. Δεν πρόκειται ποτέ να πουλήσουμε, να ενοικιάσουμε, να διανείμουμε, ή να δημοσιοποιήσουμε με οποιονδήποτε τρόπο, τα προσωπικά σας δεδομένα.

Περισσότερες πληροφορίες... Πατήστε εδώ
Προστασία Απορρήτου