Βεβήλωσαν την προτομή του ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΜΠΑΚΙΡΤΖΗ όχι όμως και το κύρος του

Βεβήλωσαν την προτομή του ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΜΠΑΚΙΡΤΖΗ όχι όμως και το κύρος του

Ευριπίδης Μπακιτζής_βεβήλωση_προτομή_ΣέρρεςΑνακοίνωση εξέδωσε η τομεακή οργάνωση του ΚΚΕ Σερρών σχετικά με την βεβήλωση της προτομής του Ευριπίδη Μπακιρτζή στη πλατεία της συμβολής των οδών Ερμού και Παναγή Τσαλδάρη.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Ρίχνοντας κόκκινη μπογιά στην προτομή του Ευριπίδη Μπακιρτζή του πρώτου προέδρου της ΠΕΕΑ, της Κυβέρνησης του Βουνού, νομίζουν οτι θα πλήξουν το κύρος και του προσώπου του αλλά και του ρόλου που έπαιξε στον απελευθερωτικό αντιστασιακό αγώνα η ΠΕΕΑ, ο θρυλικός ΕΛΑΣ, το ΕΑΜ και γενικά όλες οι λαϊκές οργανώσεις που μετείχαν εκείνη την εποχή με την καθοδήγηση του ΚΚΕ.

Σήμερα, σε μια εποχή που το πνεύμα αντίστασης και αγώνα εκείνων των ημερών είναι επίκαιρο και αναγκαίο όσο ποτέ, τέτοιες θρασύδειλες ενέργειες όχι μόνο δεν πλήττουν το κύρος όσων μετείχαν θυσιάζοντας τα πάντα και τη ζωή τους αλλά τους αναδεικνύει ακόμα περισσότερο στα μάτια του λαού μας, κάνει πιο έντονη την παρουσία τους και τονίζει την αναγκαιότητα τέτοιων παραδειγμάτων. Η Τ.Ο Σερρών του ΚΚΕ καλεί το λαό να παραδειγματιστεί από τη δράση των αγωνιστών εκείνης της εποχής και να απομονώσει τα στοιχεία που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία και το σκοταδισμό και καταφεύγουν σε τέτοιες θρασύδειλες πράξεις. Οι αγωνιστές και οι πρωτοπόροι του λαού δρούσαν και δρουν πάντα στο φως, επώνυμα φανερά και οργανωμένα. Το ίδιο θα συνεχίσουν να κάνουν και τώρα. Τέτοιες μικροπρεπείς ενέργειες δεν αμαυρώνουν το κύρος που έχει η λαϊκή αντίσταση του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ.

Να σημειώσουμε ότι η προτομή τοποθετήθηκε στις 15 Μαϊου 2011 από την Δημοτική Αρχή του Π.Αγγελίδη ενώ σύμφωνα με το Βιογραφικό του

Ο Ευριπίδης Μπακιρτζής γεννήθηκε στις Σέρρες το 1895.
Εύελπις, σε ηλικία δεκαεπτά χρόνων, παίρνει μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-13 και προήχθη επ’ αδραγαθεία στο βαθμό του ανθυπολοχαγού. 
Στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο πρωτοστατεί μαζί με τον Γ. Κονδύλη στην ίδρυση της Εθνικής Άμυνας στη Θεσσαλονίκη, ενώ κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας διακρίνεται για τις στρατιωτικές και διοικητικές ικανότητές του.
Δήλωνε «παρών» σε κάθε εθνική και προοδευτική κίνηση και μετά την κατάληψη της χώρας από τους Γερμανούς οργανώνεται στην εθνική αντίσταση. Το Μάρτιο του ’44 ιδρύει-μαζί με άλλους αγωνιστές-την Π.Ε.Ε.Α. και γίνεται ο πρώτος πρόεδρός της.  
Μετά την απελευθέρωση εξορίζεται στην Ικαρία κι εν συνεχεία στους Φούρνους, όπου βρέθηκε νεκρός στο δωμάτιό του στις 9 Μαΐου 1947.
Στον Ευριπίδη Μπακιρτζή έχουν απονεμηθεί πλήθος παρασήμων και διακρίσεων από την Ελλάδα και τις συμμαχικές δυνάμεις για την ανιδιοτελή προσφορά και τους αγώνες τους για ελευθερία και δημοκρατία.