ΒΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ: «Η «Διάβαση Πεζών» βρίσκεται εδώ, με όραμα και προτάσεις…»

ΒΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ: «Η «Διάβαση Πεζών» βρίσκεται εδώ, με όραμα και προτάσεις…»

Στον τόπο κοινωνικής δικτύωσης της «Διαβάσης Πεζών» στο facebook αναρτήθηκε το ακόλουθο άρθρο-άποψη της Βίκης Ελευθεριάδου σχετικά με τα τεκταινόμενα στην δημοτική κίνηση στον Δήμο Σερρών και τη σχέση της με τα πολιτικά κόμματα ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΕ.

ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΒΙΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ

Vicky Eleftheriadou (Μέλος Διάβασης Πεζών)

Με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία γίνεται λόγος για την δημοτική κίνηση Διάβαση Πεζών, καθώς και άλλα κείμενα της επικαιρότητας, νιώθω την ανάγκη να εκφραστώ δημόσια ως μέλος της κίνησης απηυδισμένη από τη διαρκή σύνδεση του ονόματος της Διάβασης με πολιτικά κόμματα. Τα παρακάτω απηχούν την προσωπική μου άποψη, η οποία βέβαια θεωρώ πως συμβαδίζει σε μεγάλο βαθμό με τις απόψεις άλλων μελών, τα οποία εγώ αποκαλώ σιωπηλή πλειοψηφία.

Το 2011 με την επιστροφή μου στις Σέρρες κι έπειτα από πρόσκληση του καλού μου φίλου Δημήτρη Δεληγεώργη, με τον οποίο μοιραζόμαστε τις ίδιες ανησυχίες σε ότι αφορά τον Δήμο μας, έγινα μέλος της Διάβασης Πεζών, με συγκρατημένη αισιοδοξία στην αρχή.

Κάποια από τα μέλη της κίνησης, τα οποία αποτελούσαν σε μεγάλο βαθμό το δημόσιο πρόσωπο της Διάβασης στα μέσα ενημέρωσης, ανήκαν ενεργά στον πολιτικό χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο δεν έχω σχέση. Παρά τις διαβεβαιώσεις όλων σχετικά με την ανεξαρτησία της δημοτικής κίνησης αρχικά προβληματίστηκα κατά πόσο κάτι τέτοιο είναι εφικτό στη πράξη. Κι όμως, ήταν.

Οι συνελεύσεις μας, τόσο στο παρελθόν όσο και τώρα, καταπιάνονται με θέματα που αφορούν αυστηρά την τοπική αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα τον Δήμο Σερρών. Γι’ αυτό και τόσα χρόνια με ενθουσιάζει η συμμετοχή μου στην κίνηση, γι’ αυτό και υπήρξα ενεργό μέλος, off camera.

Μάλιστα, μπορώ να πω χωρίς ίχνος υπερβολής πως είμαστε η μόνη δημοτική κίνηση που όλα αυτά τα χρόνια έχουμε μέλη που, για παράδειγμα, παρακολουθούν επιτροπές του δήμου στις οποίες δεν έχουμε κάποιο θεσμικό ρόλο (δεν εκπροσωπούμαστε από τους δημοτικούς μας συμβούλους). Παρακολουθούμε και μεταφέρουμε στις συνελεύσεις μας και τους δημοτικούς μας συμβούλους πληροφορίες και προβληματισμούς.

Η Διάβαση Πεζών δεν συνδέεται ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε με τη ΛΑΕ ούτε με κανένα άλλο κόμμα.

Είμαστε μια ανεξάρτητη δημοτική κίνηση ανοικτή σε όσους υποστηρίζουν τις πολιτικές μας θέσεις και θεωρούν πως εκφράζονται μέσα από τον αυτοδιοικητικό μας λόγο.

Ανέκαθεν με ενοχλούσαν οι ανακρίβειες που ακούγονται εντός κι εκτός δημοτικού συμβουλίου ως προς την σχέση μας με τα κόμματα αυτά λόγω της κομματικής ταυτότητας κάποιων μελών.

Ενδεχομένως με όρους πολιτικής επικοινωνίας θα έπρεπε η απάντηση να είναι πιο ηχηρή. Δεν είμαστε άλλωστε η μόνη κίνηση της οποίας μέλος εκλέχθηκε βουλευτής.

Για παράδειγμα, στην τωρινή Βουλή συναντάμε στην Ένωση Κεντρώων τον κο Α. Μεγαλομύστακα, πρώην δημοτικό σύμβουλο της δημοτικής αρχής του κου Π. Αγγελίδη. Και βέβαια, δεν χρειάζεται να κάνω λόγο για τα μέλη των παρατάξεων που υπήρξαν/είναι και μέλη πολιτικών κομμάτων.

Η ειδοποιός διαφορά είναι πως η Διάβαση Πεζών ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε να απαντήσει στις σκοπιμότητες αυτές με τον ίδιο τρόπο γιατί αναγνωρίζουμε την ικανότητα των ανθρώπων να αφήνουν στην άκρη τις κομματικές τους ταυτότητες και να συνεργάζονται για ένα κοινό καλό στους κόλπους μιας αυτοδιοικητικής κίνησης τις αρχές της οποίας αποδέχονται.

Τώρα όμως θεωρώ αναγκαίο να εκφραστώ με αφορμή αυτά που με έκπληξη διαβάζω από πρώην μέλη μας που αποχώρησαν μαζί με τον κο Κοτρώνη. Διαβάζω λοιπόν πως η Διάβαση Πεζών είναι «ένα σχήμα που έχασε το δυναμισμό τούτη δυνατότητα παρέμβασης, ανάδειξης νέων ζητημάτων, ένα σχήμα που διολίσθησε από τη συλλογικότητα στα αρχηγικά πρότυπα».

Δεν θέλω να εστιάσω στο οξύμωρο, να θεωρεί κανείς το σχήμα ξεπερασμένο και παράλληλα να έχει μέλη που ταυτόχρονα είναι και μέλη της κίνησης παρακολουθώντας τις συνελεύσεις μας μέχρι και τώρα που γράφονται οι γραμμές αυτές. Θα σταθώ μόνο στην αναφορά σε αρχηγικά πρότυπα, της οποίας αποδέκτης είναι ο δημοτικός μας σύμβουλος Δημήτρης Γιαννακίδης, που αν μη τι άλλο, εκτός από ψευδής είναι και κακόβουλη.

Όταν μετά τις δημοτικές εκλογές του 2014, και πριν καν ξεκινήσει η νέα περίοδος, παραιτήθηκε ο πρώην επικεφαλής μας εν μια νυκτί διαφωνώντας με την απόφαση της συνέλευσης για συνέχιση της λειτουργίας του κοινωνικού φροντιστηρίου στον χώρο της κίνησης, η συλλογικότητά μας δέχθηκε ένα πλήγμα.

Τότε είχα ειλικρινά στενοχωρεθεί γιατί θεώρησα πως ο κος Κοτρώνης, τον οποίο είχα στηρίξει πολλάκις στο παρελθόν θεωρώντας τον τον πλέον κατάλληλο να εκπροσωπήσει την κίνηση, άφησε ένα κενό για το οποίο δεν είχαμε προετοιμαστεί. Παράλληλα όμως ένιωσα θυμό γιατί θεωρώ πως όποιος θέτει εαυτόν ενώπιον του εκλογικού σώματος ζητώντας την ψήφο έχει καθήκον να εκπροσωπήσει τους δημότες που τον εξέλεξαν ακόμη και στη περίπτωση μειοψηφίας σε κάποια εσωτερική ψηφοφορία για ένα διαδικαστικό θέμα (το ζητούμενο στο κοινωνικό φροντιστήριο ήταν ο χρόνος και η διαθεσιμότητα, κάτι που εύκολα ξεπεράστηκε).

Ο καιρός όμως πέρασε και η Διάβαση Πεζών απέδειξε πως είναι μια θαυμαστή συλλογικότητα. Κυρίως από πλευράς δημοτικών συμβούλων οι οποίοι πολλές φορές επωμίζονται και αυτά που ενδεχομένως θα έπρεπε εμείς οι υπόλοιποι να έχουμε αναλάβει στο πλαίσιο της υποστήριξης του έργου των πρώτων. Αυτό μόνο στα μάτια ανθρώπων άσχετων με την κίνησή μας μπορεί να θεωρηθεί αρχηγικό πρότυπο.

Παραδοσιακά στην Διάβαση Πεζών η έννοια του «επικεφαλής» έχει διεκπεραιωτικό χαρακτήρα καθώς στην ουσία οι αποφάσεις λαμβάνονται συλλογικά.

Σκεφτείτε σε ποια άλλη παράταξη (με την εξαίρεση της Λαϊκής Συσπείρωσης) αναφέρονται με το όνομα της κίνησης κι όχι του επικεφαλής της. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως κάθε φορά και για κάθε λόγο που εκστομίζουν οι δημοτικοί μας σύμβουλοι χρειάζεται η έγκριση όλων.

Σε ό,τι με αφορά, θα ήθελα να καταθέσω την ειλικρινή μου ευγνωμοσύνη πρωτίστως στον Δημήτρη Γιαννακίδη και βέβαια στην Τάνια Γεωργούλα για την εκπροσώπησή τους τα τέσσερα αυτά χρόνια.

Η Διάβαση Πεζών, 13 χρόνια μετά την ίδρυσή της, βρίσκεται εδώ, με όραμα και προτάσεις και για την επόμενη αυτοδιοικητική περίοδο.