Η βιοψία έδειξε in situ καρκίνος μαστού – Να ανησυχήσω;

Η βιοψία έδειξε in situ καρκίνος μαστού – Να ανησυχήσω;

Ο καρκίνος (όγκος) του μαστού δυστυχώς έχει πολλές μορφές και μπορεί να διαγνωσθεί ποικιλοτρόπως. Τι συμβαίνει, όμως, εάν η μαστογραφία εμφανίσει ενδείξεις in situ καρκινώματος; Πρόκειται στην πραγματικότητα για καρκίνο; Χρειάζεται βιοψία μαστού; Ο χειρουργός μαστού είναι η ειδικότητα που μπορεί να αποσαφηνίσει με ακρίβεια τι είναι αυτό που χρειάζεται η κάθε γυναίκα σύμφωνα με τη διάγνωση.

In situ – Tοπικό πορογενές καρκίνωμα

Σε αυτή την περίπτωση καρκινικά κύτταρα εμφανίζονται στον γαλακτοφόρο πόρο. Αντίθετα με τον καρκίνο που διηθεί, το πορογενές καρκίνωμα δεν σπάει την μεμβράνη του γαλακτοφόρου πόρου. Συμπερασματικά, ο καρκίνος in situ δεν χαρακτηρίζεται από μεταστάσεις. Ο χειρουργός μαστού θα σας δώσει όλες τις λεπτομέρειες για την εξατομικευμένη περίπτωσή σας.

Γιατί χρειάζεται άμεση διάγνωση;

Μπορεί ο καρκίνος in situ να μην είναι απειλητικός για τη ζωή, παρόλα αυτά αν αργήσει η διάγνωση (π.χ. λόγω απουσίας συμπτωμάτων) μπορεί να μεταλλαχθεί σε διηθητικός καρκίνος. Μάλιστα οι έρευνες δίνουν ένα 50% να προκύψει αυτή η μετάσταση. Για την ολοκληρωμένη ασφάλεια των ασθενών λοιπόν, όλοι οι καρκίνοι in situ αντιμετωπίζονται σαν δυνητική κακοήθεια με φαρμακευτική αγωγή καθώς σε περίπτωση απουσίας αγωγής μπορεί η κακοήθεια να προκύψει σε λίγο χρονικό διάστημα.

Συχνότητα & Συμπτώματα

Η συχνότητα αυτού του τύπου καρκίνου που αλλιώς ονομάζεται DCIS είναι ιδιαίτερα αυξημένος, αφού το 35% περίπου των καρκίνων που παρουσιάζονται σε έναν τυπικό προληπτικό έλεγχο είναι in situ.

Ένα πολύ μικρό ποσοστό δίνει συμπτώματα, ανάμεσα στα οποία είναι:

  • Ογκίδια και ψηλαφητές μάζες στο στήθος
  • Εμφάνιση υγρού από τη θηλή
  • Αλλοίωση στην δερματική περιοχή της θηλής

Μία επίσης μαστογραφική ένδειξη – η πιο συχνή- είναι οι λεγόμενες ασβεστώσεις. Δηλαδή η απεικόνιση αλάτων ασβεστίου σε διάφορα σχήματα. Ο χειρουργός μαστού για να έχει μία ολοκληρωμένη και σαφή διάγνωση προτείνει στην ασθενή να κάνει βιοψία μαστού και αξονική τομογραφία.

Διαβάστε περισσότερα στην ιστοσελίδα του μαστολόγου – χειρουργού μαστού Γιάννη Φύσσα.