ΒΙΒΛΙΟ: ο καλύτερος φίλος μας

book123 ΑΠΡΙΛΗ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
 «ΟΙ ΓΝΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ  ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ Ο,ΤΙ  ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑ, ΔΗΛΑΔΗ ΦΩΣ. ΑΝΤΙΘΕΤΑ Η ΑΓΝΟΙΑ ΚΑΙ Η ΑΜΑΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΚΟΤΑΔΙ».
ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ
 Γράφει η Βούλα Χομόνδοσλη – Ποιήτρια
 
Το βιβλίο είναι συνδεδεμένο με τους αγώνες για τη μόρφωση, τη διάδοση της γνώσης τη δημοκρατία. Έχει ταυτιστεί μεν την πρόοδο αφού είναι μέσο μετάδοσης γνώσεων, αν και δεν συνιστά πάντα πρόοδο το περιεχόμενό του.
Τελευταία επικρατεί μια απλοϊκή  αντίληψη οτι ο αυξανόμενος χείμαρρος των πληροφοριών θα απλοποιήσει τάχα την ατομική προσπάθεια στη μόρφωση, παραμερίζοντας το βιβλίο. Οτι η αυτοματοποίηση θα σώσει το άτομο απ’ την κουραστική προσπάθεια του διαβάσματος. Η κυρίαρχη αυτή αντίληψη που βλέπει το διάβασμα σαν αγγαρεία, απ’ τη οποία μπορούμε να απαλλαγούμε, δεν υπολογίζει τα εξής: Οι πληροφορίες θα πρέπει πρώτα να επιλέγονται και να παίρνουν ανάλογη μορφή. Υπάρχει όμως ένα ιδιαίτερο είδος ανθρώπου που θα αναλάβει αυτό το έργο; Οι ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες και οι σελίδες του διαδικτύου δεν απαλλάσσουν τον άνθρωπο από τον κόπο, αντίθετα απαιτούν ενισχυμένο κριτήριο για να ξεχωρίζει το χρυσάφι απ’ το χώμα, κριτήριο που ήδη θα πρέπει να έχει αποκτηθεί με συστηματική διδασκαλία και επιστημονικές μεθόδους, με δραστηριότητα που θα του δίνει τη δυνατότητα ο ίδιος να διαπιστώνει κα να επαληθεύει. Η μόρφωση λοιπόν δεν μπορεί να βασίζεται στον ερασιτεχνισμό και σε καμιά περίπτωση δεν είναι μια παθητική διαδικασία.
Διαβάζουμε – όσοι διαβάζουμε –  για να περάσει η ώρα μας, από  περιέργεια, για αισθητική απόλαυση, αλλά κυρίως για να μορφωθούμε. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος. Τέτοιο διάβασμα, που δεν είναι μόνο από περιέργεια, σημαίνει πως θέλουμε πρώτα απ’ όλα να μάθουμε να βλέπουμε τον κόσμο, να καλλιεργήσουμε τις πνευματικές μας ικανότητες, να αφομοιώσουμε τη γνώση της εποχής, να τοποθετηθούμε σωστά στη ζωή.
Το διάβασμα δεν τελειώνει με το σχολείο και την απόκτηση ενός πτυχίου. Η διαρκής και συνεχής  μόρφωση του ανθρώπου αποτελεί ανάγκη και μέσο που επιτρέπει στον άνθρωπο να βρίσκεται πάντοτε, με την ενημέρωσή του, στις πρώτες γραμμές της ζωής.
Μεγάλη αξία έχει για τον άνθρωπο  η αυτομόρφωση, που είναι η  ανώτερη μορφή μελέτης και μόρφωσης, όχι μόνο γι’ αυτούς που δεν είχαν την τύχη να κάνουν σπουδές (π.χ. εγώ έβγαλα μόνο Λύκειο), αλλά και για τους επιστήμονες, τους εκπαιδευτικούς κλπ. Ποτέ δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Ποτέ δεν πρέπει  να θεωρούμε οτι μας είναι αρκετά αυτά που μάθαμε. Γιατί η γνώση είναι το κλειδί της πράξης και πολύ περισσότερο της πολιτικής πράξης.
Η αυτομόρφωση είναι προσωπική  υπόθεση του καθενός. Δεν είναι  όμως η απόκτηση των πρώτων τυχαίων  γνώσεων. Είναι πράξη επιλογής. Όποιος επιχειρεί την αυρομόρφωσή του  με ελεύθερη βούληση, επωμίζεται αυτήν  τη εργασία, που επιβάλλει υποχρεώσεις  και περιορισμός. Γι’ αυτό αυτός που φροντίζει για την αυτομόρφωσή του αυτός πιστεύει σε κάτι, έχει ιδανικά και ιδεολογία, την οποία εξυπηρετεί μ’ αυτή του την αναγκαιότητα της αυτομόρφωσης.
Η γνώση δεν είναι αυτοσκοπός. Δεν μαθαίνουμε για να μαθαίνουμε. Αλλά για να ξέρουμε ν’ απαντάμε στις προκλήσεις της ζωής.
Πρέπει λοιπόν το βιβλίο να γίνει  για όλους μας, ο καλύτερος  φίλος. Με προσοχή να επιλέγουμε προοδευτικά  βιβλία και να μελετάμε τις ελεύθερες  ώρες μας.
Οι λαοί οφείλουν να μορφωθούν για  να δουν τον κόσμο που τους περιβάλλει με τα προβλήματα της ζωής, να νιώσουν την ομορφιά του κόσμου πέρα απ’ τις ασχήμιες του καπιταλισμού, της ταξικής κοινωνίας. Να δουν την ευτυχία που μπορεί να υπάρξει μέσα στην κοινωνία, αν την απαλλάξουν απ’ τις αθλιότητες της καταπίεσης και της εκμετάλλευσης. Να αντιληφθούν τη δύναμή τους και ν’ αλλάξουν τις συνθήκες ζωής τους.
 
«Το να είσαι μορφωμένος είναι ο μόνος τρόπος να είσαι  ελεύθερος». ΧΟΣΕ ΜΑΡΤΙ.
«Η αμάθεια είναι το πιο μεγάλο κακό, που με κάθε θυσία πρέπει να αποφεύγουν οι άνθρωποι». ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ.
«Εκ των γραμμάτων  γεννάται η προκοπή» ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ.
«Αρχή σοφίας, γνώσις αγνοίας» ΚΛΕΟΒΟΥΛΟΣ.
 
Και κλείνω με ένα μου ποίημα για  την τεράστια αξία του βιβλίου  αφιερωμένο σε όλους τους φιλόμαθους:

 

[pullquote]

ΒΙΒΛΙΟ: Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ  ΦΊΛΟΣ ΜΑΣ
 
Ξεκίνησες άνθρωπε, γλάρος κατάλευκος,
για το μακρύ της γνώσης το ταξίδι.
Κουραστικό και όμορφο συνάμα.
Και είδες μέσα απ’ τις σελίδες,
τη διαδρομή σου μέσα στη Ιστορία.
Είδες τη σκέψη και τον έρωτα  για σένα.
Συντροφιά έκανες με γίγαντες,
που δεν τους χωρούν οι τάφοι.
Ρίγησε η καρδιά σο, αντικρίζοντας το μεγαλείο.
Ένιωσες την απορία των προγόνων,
μπρος στο βαθύ σκοτάδι.
Ξενύχτησες και συ με κείνους,
που στα δάκρυα την πένα βούτηξαν.
Με αηδία έφτυσες καταγής,
θωρώντας των νάνων το χορό.
Άξιος εσύ, που αγκάλιασες τη γνώση.
Άξιος εσύ, που ανάμεσα από λαβύρινθους πέρασες,
ποδοπατώντας τις σειρήνες.
Εσύ που γνώρισες πώς γκρεμίζονται οι ψεύτικοι θεοί.
Πώς ανεβαίνουν σκαλί – σκαλί  οι «σκλάβοι»
και φτάνουν στα ύψιστα τα βάθρα.
Άξιος εσύ!
Έζησες χίλιες ζωές!!
 
Βούλα Χομόνδοσλη – Ποιήτρια

[/pullquote]