«Βλέμμα Ελλάδας» η ελληνική παράδοση μέσα από το φακό του… «Σερραίου» φωτογράφου Lea Wood (φωτος)

«Βλέμμα Ελλάδας» η ελληνική παράδοση μέσα από το φακό του… «Σερραίου»  φωτογράφου Lea Wood (φωτος)

Τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας με γενικό τίτλο «Βλέμμα Ελλάδας» του φωτογράφου Lea Wood πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή (7/10) το απόγευμα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σερρών (Μπεζεστένι)

Την Έκθεση φωτογραφίας συνδιοργανώνουν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών και ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Σερρών.

Πρόκειται για 50 εκπληκτικά πορτραίτα, με παραδοσιακές φορεσιές των Ελλήνων, από εκδηλώσεις σερραϊκών πολιτιστικών συλλόγων (Κρητικών, Ποντίων, Θρακιωτών κ.α.)  μέσα από το φωτογραφικό φακό του Άγγλου καλλιτέχνη, που ζει μόνιμα και εργάζεται στις Σέρρες.

lea-wood

Στα εγκαίνια της έκθεσης τον καλλιτέχνη παρουσίασε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Σερρών κ. Δημήτρης Ευθυμόπουλος, ο οποίος εξήρε το έργο του χαρακτηρίζοντας τον (δικαίως) «Φιλέλληνα» καθώς μέσα από το φωτογραφικό του φακό βοηθά στη διατήρηση της παράδοσης.

Το λόγο στη συνέχεια πήρε η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών κυρία Πηνελόπη Μάλαμα η οποία είπε ότι η έκθεση  διοργανώνεται στα πλαίσια του «ανοίγματος» των Μουσείων σε εκδηλώσεις, όπου θα προσελκύσουν το κοινό να τα επισκεφτεί.

lea-wood-2Την παρουσίαση του Lea Wood έκλεισε ο επιμελητής της έκθεσης κ. Νίκος Μπονόβας, ο οποίος εξήρε των φωτογράφο για το έργο του και επισήμανε τη δυσκολία της επιλογής από την πληθώρα του υλικού που διαθέτει ο καλλιτέχνης, ώστε να εκτεθούν οι αντιπροσωπευτικότερες.

Τέλος ο Lea Wood,  παίρνοντας τον λόγοευχαρίστησε τόσο την εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών για τη διάθεση του χώρου του μουσείου, το Σύλλογο Φίλων Γραμμάτων & Τεχνών για τη διοργάνωση της έκθεσης,  όσο και το δήμο Σερρών  Αντιδημαρχία Πολιτισμού (το παρών στην έκθεση έδωσε η Αντιδήμαρχος κυρία Σοφία Μπιτζίδου), καθώς επίσης και το φωτογραφείο Foto KLIK (των αφων Μανδηλιώτη) για την εκτύπωση των φωτογραφιών της έκθεσης.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Πιστεύουμε ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε την έκθεση (εξάλλου το μουσείο είναι στο κέντρο της πόλης των Σερρών) και προτείνουμε στις διευθύνσεις των σχολείων να προγραμματίσουν επισκέψεις των μαθητών τους σε αυτή.

Η έκθεση φωτογραφίας του Lea Wood στο αρχαιολογικό μουσείο Σερρών (Μπεζεστένι).θα διαρκέσει από τις 8 ως τις 30 Οκτωβρίου 2016 καθημερινά 09.00π.μ. μέχρι στις 15.00 (εκτός από τις Δευτέρες).

LEA WOOD

Είμαι ο Lea Wood. Γεννήθηκα στο Λονδίνο το 1963. Έζησα και μεγάλωσα στο Λονδίνο. Αποφοίτησα από το Λύκειο «Elliott School» South London το 1981. Μετά σπούδασα δημοσιογραφία σε τεχνικό κολλέγιο του Λονδίνου. Κατά την διάρκεια των σπουδών μου και lea_woods-2016-10-02_182903αργότερα εργάστηκα στο φωτογραφικό στούντιο «West London Photographic Studio»,  όπου απέκτησα την γνώση και εμπειρία στην φωτογράφιση από τεχνικής και καλλιτεχνικής απόψεως.

Αργότερα παντρεύτηκα την σύζυγό μου από Ν. Ζίχνη Σερρών, αποκτήσαμε δύο γιους και μετά από 15 χρόνια αποφασίσαμε να μετακομίσουμε στην Ελλάδα το 1997.

Αγάπησα την χώρα, τους ανθρώπους της και τον τρόπο ζωής και έκτοτε μένουμε στην πόλη των Σερρών.

Το πάθος μου για την φωτογραφία ξεκίνησε όταν η γιαγιά μου μου έδωσε ως δώρο την πρώτη φωτογραφική μου μηχανή στην ηλικία των 7 ετών.

Από τότε δεν σταμάτησα να ασχολούμαι με την φωτογράφιση τοπίων, ζώων, λουλουδιών, ανθρώπων και ό,τι θεωρούσα, ότι θα μου έδινε ένα καλό αποτέλεσμα. Τελικά αποφάσισα ότι αυτό που πραγματικά με ενδιαφέρει και αγγίζει την ψυχή μου είναι τα πορτραίτα.

Έκτοτε έχω φωτογραφίσει πολλούς ανθρώπους σε διάφορες καταστάσεις και περιστάσεις, όπως άστεγους, ζητιάνους, τσιγγάνους, μοναχικούς ανθρώπους, παραδοσιακούς κ.λ.π.

Πιστεύω ότι αυτό που με συγκινεί περισσότερο είναι η έκφραση των ανθρώπων σε διαφορετικές καταστάσεις.

Τα συναισθήματα, που βγάζουν οι φωτογραφίες, είναι τόσο αληθινά, που πραγματικά μου αρέσει να τα βλέπω.

Γιατί για μένα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να μπορώ να αιχμαλωτίσω τα συναισθήματα των ανθρώπων, ειδικά στα μάτια τα οποία είναι οι καθρέφτες της ψυχής μας.

One Response to "«Βλέμμα Ελλάδας» η ελληνική παράδοση μέσα από το φακό του… «Σερραίου» φωτογράφου Lea Wood (φωτος)"

  1. Μιχάλης Σωτηρίου   7 Οκτωβρίου 2016 at 23:46

    Η λιτότητα της επεξεργασμένης φωτογράφησης προσδίδει πολύ υψηλό αισθητικό οπτικό αποτέλεσμα.