Βουλευτής … Αχαΐας, ερωτά αν θα ανεγερθούν νέα Δικαστήρια στις … Σέρρες!!!

Βουλευτής … Αχαΐας, ερωτά αν θα ανεγερθούν νέα Δικαστήρια στις … Σέρρες!!!

Αφου οι Βουλευτές των Σερρών (έξι συνολικά) δεν ασχολούνται με τις συνθήκες που επικρατούν στο Πρωτοδικείο Σερρών, είπε να ενδιαφερθεί, ένας βουλευτής της… Αχαϊας. Πρόκειται για τον Ανεξάρτητο Βουλευτή Αχαϊας Νίκο Νικολόπουλο.

Ο οποίος με ερώτηση του προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα επισημαίνει τις άθλιες συνθήκες σε υποδομές που ασφυκτιούν στο Πρωτοδικείο Σερρών και ζητά να μάθει αν υπάρχει η πολιτική βούληση για την ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου στις Σέρρες, όπως και τη μεταφορά του Ειρηνοδικείου Νιγρίτας.

Αναλυτικά στην ερώτησή του ο κ. Νικολόπουλος αναφέρει:

Το Πρωτοδικείο Σερρών, το μεγαλύτερο σε αριθμό δικαζόμενων υποθέσεων Πρωτοδικείο στη Μακεδονία και τη Θράκη, έπειτα από αυτό της Θεσσαλονίκης, στεγάζεται σήμερα σε κτίριο των αρχών του 20ού αιώνα καθώς κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1930 το κτίριο αυτό λειτούργησε ως φυλακή.  Τα ακροατήρια που διαθέτει είναι λίγα για τον όγκο των υποθέσεων που δικάζονται, οι συνθήκες χαρακτηρίζονται επιεικώς άθλιες και δεν συνάδουν με κτίριο επί του οποίου απονέμεται Δικαιοσύνη.

Επειδή, όπως μας πληροφόρησαν στο Δικαστικό Μέγαρο Σερρών στεγάζεται:

  • Το Πρωτοδικείο Σερρών με δύο αίθουσες ακροατηρίων
  • Το Ειρηνοδικείο Σερρών το οποίο έχει μία αίθουσα ακροατηρίου (την οποία χρησιμοποιεί το Πταισματοδικείο και το Πρωτοδικείο)
  • Το Πταισματοδικείο Σερρών
  • Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Σερρών
  • Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Σερρών το οποίο έχει μία αίθουσα ακροατηρίου
  • Ο Δικηγορικός Σύλλογος
  • η Υπηρεσία Προστασίας Ανηλίκων που έχει ένα γραφείο στον ισόγειο όροφο.

Επειδή, το κτίριο έχει μερικώς και ανεπαρκώς ανακαινιστεί το 2008, όμως τα υδραυλικά εξακολουθούν να είναι τα παλαιά, το δώμα είναι σχεδόν κατεστραμμένο (βρίσκεται σε εξέλιξη η συντήρησή του, όμως επιβάλλεται η ανακατασκευή του, επειδή κάθε φορά που βρέχει δυνατά, τα νερά εισέρχονται στα γραφεία).

Επειδή, επίσης το Πρωτοδικείο Σερρών αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα αποθήκευσης αρχειακού υλικού. Τα πειστήρια καταλαμβάνουν σχεδόν όλους τους χώρους αποθήκευσης οι οποίοι όμως δεν επαρκούν.

Επειδή, λόγω του φόρτου δημιουργείται πρόβλημα από την έλλειψη ακροατηρίων, για τις μετά διακοπή συνεδριάσεις, καθόσον το Πρωτοδικείο διαθέτει δύο αίθουσες, το Ειρηνοδικείο μόλις μία και το Διοικητικό Πρωτοδικείο επίσης μόνον μία μικρή αίθουσα στον πρώτο όροφο.

Επειδή, τέλος, ασφυκτικό πρόβλημα χώρου αντιμετωπίζει και η Εισαγγελία Πρωτοδικών Σερρών καθόσον λόγω του αυξημένου φόρτου εργασίας που αντιμετωπίζει (πύλη εισόδου Προμαχώνα) και ο κτιριακός χώρος που καταλαμβάνει δεν επαρκεί.

Ερωτάσθε:

  • 1ον Έχετε την πολιτική βούληση της ανέγερσης νέου δικαστικού μεγάρου στην πόλη των Σερρών;
  • 2ον Έχετε την πολιτική βούληση το παρόν παλαιό κτίριο μπορεί να διατεθεί στον Δήμο Σερρών είτε για τη στέγαση του δημαρχείου είτε για την στέγαση κάποιων υπηρεσιών του δήμου;
  • 3ον Έχετε την πολιτική βούληση να λύσετε το κτιριακό πρόβλημα του Ειρηνοδικείου Νιγρίτας, το οποίο σήμερα στεγάζεται στον δεύτερο όροφο ενός παλαιού κτιρίου χωρίς ανελκυστήρα, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη σε αυτό η πρόσβαση ηλικιωμένων και ΑμεΑ;

Ο ερωτών Βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος