«Βούλιαξε» ο Αη Γιάννης στην 6η γιορτή μπακάλικης πιπεριάς (112 φωτος)

«Βούλιαξε» ο Αη Γιάννης στην 6η γιορτή μπακάλικης πιπεριάς (112 φωτος)

Πραγματοποιήθηκε από τον Εκπολιτιστικό Συλλογο “Μικρασιατών κατοίκων Αη Γιάννη” την Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019 στην Πλατεία του Αγίου Ιωάννη, η “6η ΓΙΟΡΤΗ ΜΠΑΚΑΛΙΚΗΣ ΠΙΠΕΡΙΑΣ”.
Πλήθος κόσμου γέμισε ασφυκτικά τον χώρο της εκδήλωσης και απόλαυσε το μουσικό σχήμα ”ΕΜΠΕΙΡΟΤΕΧΝΕΣ” και τον Μάνο ΚΟΥΤΣΑΓΓΕΛΙΔΗ.
Παρουσιάστηκαν χοροί απο τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου Θεσσαλών Ν. Σερρών ”Παναγία Ξενιά” και του Συλλόγου Σμυρναίων Μικρασιατών Ελευθερίου Κορδελιού ” Η Αγία Φωτεινή”.

Το γεγονός του καλοκαιριού

Στη εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν οι κ.κ.: Παντελής Χραπας εκπροσωπώντας την τωρινή Δημοτική αρχή, ο Παναγιώτης Σπυρόπουλος περιφερειακός Σύμβουλος και ο νεοεκλεγέν Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης. Επίσης χαιρετισμό απηύθυναν οι: Γεωργία Λιουγκα Πρόεδρος Θεσσαλων Παναγιά η Ξενιά και Μαρία Δραγατση Πρόεδρος Κορδελιού Αγία Φωτεινή
Κατά την διάρκεια της γιορτής πραγματοποιήθηκε λαχειοφόρος αγορά από την οποία με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του Συλλόγου Μικρασιατών Αγίου Ιωάννη θα διατεθεί το ποσό των 500 Ευρώ για την οικονομική ενίσχυση της οικογένειας μωρού 17 μηνών το οποίο χρήζει άμεσης χειρουργικής επέμβασης στο εξωτερικό.
Το ΔΣ του Συλλόγου ευχαριστεί όλους όσους παρευρέθηκαν στην εκδήλωση και τίμησαν με την παρουσία τους! Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλα τα μέλη του Συλλόγου, τα οποία εθελοντικά βοήθησαν προκειμένου η εκδήλωση στεφθεί με απόλυτη επιτυχία!!! Και του χρόνου με υγεία…

Οι μπακάλικες πιπεριές

Οι μπακάλικες πιπεριές μέχρι στιγμής είναι ένα προϊόν που παράγεται μόνο στις Σέρρες καθώς οι παππούδες των κατοίκων του Αη-Γιάννη είχαν φέρει μαζί τους τον σπόρο από την Μικρά Ασία. Πως πήραν το όνομα μπακάλικα; Επειδή τότε στην Μικρά Ασία οι Έλληνες τα φύτευαν τον Ιούλιο , τα μάζευαν τον Σεπτέμβριο και τα πήγαιναν στον μπακάλη της γειτονιάς τους για να τα κάνει τουρσί. Στις Σέρρες η διάδοσή τους ξεκίνησε από μία ταβέρνα στον Αη-Γιάννη. Ο ιδιοκτήτης είχε ένα μικρό δικό του κήπο όπου μεταξύ άλλων καλλιεργούσε και την συγκεκριμένη ποικιλία πιπεριών.

Σε κάποιους πελάτες έβγαζε τηγανητές πιπεριές ως μεζέ για το ούζο. Ο μεζές αυτός ικανοποιούσε και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο κι έτσι σιγά σιγά η ζήτησή του αυξήθηκε και ο μεζές αυτός έχει κατακτήσει όλη την σερραϊκή αγορά.

μπακάλικεςΣτον Αη Γιάννη Σερρών υπάρχουν σήμερα 8 παραγωγοί που καλλιεργούν μπακάλικα πιπεράκια.

Η φήμη της και η ζήτησή της αυξάνεται κάθε χρόνο και για το λόγο αυτό η παραγωγή εξελίσσεται και προστίθενται νέοι καλλιεργητές. «Η συγκεκριμένη ποικιλία είναι τοπική και από σπόρους των προπαππούδων μας», αναφέρει ο παραγωγός Πέτρος Άτσαλος, ο οποίος διαθέτει 3.500 ρίζες, τις οποίες καλλιεργεί σε θερμοκήπιο. «Οι πιπεριές μας συλλέγονται αρκετά συχνά μέσα στην εβδομάδα και κόβονται όταν φτάσουν τα 5-6 εκατοστά, ώστε να μη σκληραίνουν, να είναι γλυκές και να περιέχουν λιγότερη καψαϊκίνη, στη συνέχεια τις συσκευάζουμε αναγράφοντας τον τόπο και το όνομα του παραγωγού»

Πληροφορίες

• Πήραν την ονομασία τους από τον μπακάλη που τις έκανε τουρσί
• Ο σπόρος της μπακάλικης πιπεριάς είναι ελληνικός και σερραϊκός
• Το μήκος της δεν ξεπερνά τα 8 εκατοστά
• Η συγκομιδή της είναι δύσκολη καθώς απαιτεί πολλά χέρια και πολλά εργατικά
• Ένα κιλό ισοδυναμεί με 160-170 πιπεριές
• Η τιμή της κυμαίνεται από 2,50-3,50 ευρώ το κιλό

Φωτορεπορτάζ από την εκδήλωση στην σελίδα μας στο facebook