Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών στον Αλέξανδρο Σαρακενίδη

Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών στον Αλέξανδρο Σαρακενίδη

Την  περασμένη βδομάδα στην καθιερωμένη πανηγυρική συνεδρίαση η Ακαδημία Αθηνών απένειμε τα βραβεία για το 2017.

Ανάμεσα σε αυτούς, που βραβεύτηκαν περιλαμβάνεται και ο Σερραίος πιανίστας Αλέξανδρος Σαρακενίδης.

Στον ταλαντούχο συμπολίτη μας απονεμήθηκε το βραβείο του αριστούχου διπλωματικού πιανίστα.

Το βραβείο συνοδεύεται και από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ.

Το βραβείο αυτό αποτελεί μια σπουδαία αναγνώριση της μεγάλης προόδου, που έκανε ο Αλέξανδρος Σαρακενίδης στο πιάνο, παράλληλα όμως είναι και ένα ηθικό στήριγμα στην από δω και πέρα πορεία του, που προβλέπεται να είναι λαμπρή.

Επιπλέον το βραβείο αυτό τιμάει και την πόλη μας, από όπου τα τελευταία χρόνια ξεπήδησαν αρκετοί νέοι μουσικοί με ταλέντο και ελπιδοφόρο μέλλον.

Κονσέρτο στις Σέρρες

Θα έχουμε και πάλι την ευκαιρία να απολαύσουμε τον Αλέξανδρο Σαρακενίδη σε λίγο καιρό.

Στη συναυλία, που ετοιμάζει ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Σερρών για τις 24 Φεβρουαρίου 2018 στα ΑΣΤΕΡΙΑ με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο Αλέξανδρος Σαρακενίδης θα ερμηνεύσει το κονσέρτο Νο 2 για πιάνο και ορχήστρα του Sergei Rachmaninov.

Βιογραφικά στοιχεία

Ο Αλέξανδρος Σαρακενίδης γεννημένος στις Σέρρες το 1989 ξεκίνησε τα μαθήματα πιάνου στην ηλικία των 7 ετών. Το 2003 έγινε δεκτός – μετά από εισαγωγικές εξετάσεις – στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης στην τάξη του Ιγκόρ Πέτριν, όπου αποφοίτησε με δίπλωμα και βαθμό «Άριστα Παμψηφεί».

Επίσης τον Ιούνιο του 2011 ολοκλήρωσε ανώτερες σπουδές στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με ειδίκευση – οργανική εκτέλεση πιάνο (τάξη επικ. καθηγητή Ιγκόρ Πέτριν) και γενικό βαθμό «Άριστα».

Την ακαδημαϊκή χρονιά 2009-2010 υπήρξε υπότροφος του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus στο Luca school of Arts στο Βέλγιο (Leuven) στην τάξη του Alan Weiss όπου και συνέχισε τις σπουδές του αποκτώντας Master in Music/piano performance το 2012. Από τον Σεπτέμβριο ακολουθεί postgraduate πρόγραμμα σπουδών πιάνου στο ίδιο ίδρυμα στην τάξη του Alan Weiss.

Ενεργές συμμετοχές σε σεμινάρια πιάνου

με τους S. Tiempo, M. Molova, D.Rivera, Ι. Jones, A. Shorr, A. Λεϊμονή, L. Boyadjieva, M. Hauber, Γ. Χατζηνίκο, B. Goetzke, Δ. Τουφεξή, S. Osokins, R. Boldorini, H. Takenouchi καθώς επίσης με τις Κατερίνα και Γιάννα Πολυζωίδου στο Linz (Bad Leonfelden) της Αυστρίας.

Διακρίσεις σε διαγωνισμούς

Απ’ το 2003 – μέχρι και πρόσφατα – συμμετέχει σε διάφορους διαγωνισμούς πιάνου σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

  • Το 2003, απέσπασε το γ’ βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό «Konzerteum»,
  • το 2006 κέρδισε το α’ βραβείο στον 22ο πανελλήνιο διαγωνισμό πιάνου του Συνδέσμου Αποφοίτων Ωδείων Θεσσαλονίκης.
  • Επίσης, το 2007 διακρίθηκε με το γ’ βραβείο στον παγκόσμιο διαγωνισμό «Ευαγγελίας Τζιαρρή» στην Κύπρο και τον Απρίλιο του 2009 βραβεύτηκε με το α’ βραβείο και χρυσό μετάλλιο στον διαγωνισμό «ΦΙΛΩΝΑΣ» που διεξήχθη στο Ωδείο Αθηνών.
  • Τέλος, τον Απρίλιο του 2012, κέρδισε στη μεγάλη κατηγορία του 4ου πανελλήνιου διαγωνισμού πιάνου Μαρίας Χαιρογιώργου – Σιγάρα, το 1ο βραβείο εκτός συναγωνισμού.

Σολίστ στη Δημοτική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

Έχει συμπράξει επανειλημμένα ως σολίστ με την Δημοτική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης- 1οκοντσέρτο Tchaikovsky (Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης), καθώς και στο 2οκοντέρτο Liszt. Επιπλέον έχει δώσει με μεγάλη επιτυχία ρεσιτάλ πιάνου και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Ανατολική Μακεδονία, Θράκη, Πόρος, φεστιβάλ Μάνεση) αλλά και στο εξωτερικό (Αυστρία, Ολλανδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο). Από τον Σεπτέμβριο του 2012 είναι υπότροφος της Ακαδημίας Αθηνών.