Β’/βαθμια εκπαίδευση Σερρών ή όταν η ευθυνοφοβία γεννά… αγκυλώσεις!

Β’/βαθμια εκπαίδευση Σερρών ή όταν η ευθυνοφοβία γεννά… αγκυλώσεις!

Ειδική Αγωγή_σχολείαΝέο «κρούσμα» ευθυνοφοβίας στη Β’/βάθμια Εκπαίδευση Σερρών. Αυτή τη φορά προκάλεσε τη διαμαρτυρία του Συλλόγου Αναπληρωτών Καθηγητών Ειδικής Αγωγής, οι οποίοι απέστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας στα τοπικά ΜΜΕ.και ζητούν να μάθουν γιατί η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Σερρών δεν τους παρέχει στοιχεία για την ειδική αγωγή στο ν.Σερρών, τα οποία σημειωτέων τους παρείχαν σε άλλους νομούς οι εκεί Διευθύνσεις.

Στο ν.Σερρών συνάντησαν την άρνηση του Διευθυντή ο οποίος «έκρινε» ότι ο Σύλλογος «θα έπρεπε να έχει άδεια από το Υπουργείο Παιδείας και να αναφέρει τους λόγους που ζητά τον αριθμό υπηρετούντων στην ειδική αγωγή».  Σε τηλεφώνημα του προέδρου του Συλλόγου, προς τα γραφεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ο Διευθυντής, επέμενε στην άρνησή του, καθώς έτσι έκρινε ο ίδιος, κατά τα λεγόμενά του.

Και διερωτώνται οι του Συλλόγου Αναπληρωτών Καθηγητών Ειδικής Αγωγής: «Βάσει του νόμου 2690/1999, άρθρο 5, τα έγγραφα των δημόσιων υπηρεσιών είναι δημόσια έγγραφα και ως εκ τούτου οφείλουν οι αρμόδιοι να τα γνωστοποιούν. Άραγε, δεν ισχύει αυτό για τη Δευτεροβάθμια Σερρών; Δεν είναι δημόσια υπηρεσία; Οι υπόλοιπες Διευθύνσεις που απάντησαν στην αντίστοιχη αίτηση λειτούργησαν έξω από τα πλαίσια του νόμου;»

Αναλυτικά η επιστολή διαμαρτυρίας του Συλλόγου Αναπληρωτών Καθηγητών Ειδικής Αγωγής

ΣΑΚΕΑ                                                               

Σύλλογος Αναπληρωτών
Καθηγητών Ε.Α.
Email: syllogosanaplirotoneade@yahoo.gr
Τηλ: 6947948418 (Σκρίμπας Ι. Μιχαήλ)
Ταχ. Δ/νση:
Σκρίμπας Ι. Μιχαήλ
Ανθίμου Γαζή 171Δ
Τ.Κ. – Πόλη: 38221 – Βόλος
Βόλος,  24/9/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑ:
ΓΙΑΤΙ Η ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΣΕΡΡΩΝ ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΕΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΣΕΡΡΩΝ;
Μεγάλη είναι και φέτος, όπως για κάθε νέα σχολική χρονιά, η αγωνία γονέων μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες ή με ειδικές αναπηρίες, για το αν τα παιδιά τους θα φοιτήσουν στο σχολείο, όπως όλα τα παιδιά, έχοντας τη στήριξη που χρειάζονται είτε στο πλαίσιο κάποιου τμήματος ένταξης είτε μέσω παράλληλης στήριξης, είτε στα ειδικά σχολεία. Σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των μαθητών αυτών και των οικογενειών τους, ο Σύλλογος Αναπληρωτών Καθηγητών Ειδικής Αγωγής δραστηριοποιείται προκειμένου να βελτιωθούν ανά νομό, αλλά και πανελλαδικά, οι παροχές εκπαίδευσης ειδικής αγωγής με το ανάλογο εξειδικευμένο προσωπικό εκπαιδευτικών.
Στο πλαίσιο αυτό εστάλησαν από το Σύλλογο αιτήσεις σε όλες τις Δευτεροβάθμιες Διευθύνσεις της χώρας προκειμένου να γνωστοποιηθεί ο ακριβής αριθμός των υπηρετούντων, είτε σε μόνιμες θέσεις, είτε ως αναπληρωτές στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση κατά το σχολικό έτος 2013-2014 ανά κλάδο και ειδικότητα. Στις αιτήσεις αυτές ο Σύλλογος έλαβε μέχρι στιγμής απάντηση με αναλυτική απαρίθμηση των υπηρετούντων στην ειδική αγωγή από Διευθύνσεις όπως της Μεσσηνίας, της Άρτας, της Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης, της Πιερίας, του Ρεθύμνου, των Ιωαννίνων, της Ηλείας, της Πέλλας.
Δυστυχώς όμως, από τη Δευτεροβάθμια Σερρών ο Σύλλογος εισέπραξε στην αίτηση με αριθμό πρωτοκόλλου 10263/4-9-14,  μια απάντηση που προκαλεί τον προβληματισμό. Ο Προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών έκρινε ότι ο Σύλλογος θα έπρεπε να έχει άδεια από το Υπουργείο Παιδείας και να αναφέρει τους λόγους που ζητά τον αριθμό υπηρετούντων στην ειδική αγωγή. Σε τηλεφώνημα προς τα γραφεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ο Διευθυντής αυτής, κύριος Γ. Μπουλάκης, επέμενε στην άρνησή του, καθώς έτσι έκρινε ο ίδιος, κατά τα λεγόμενά του. Βάσει του νόμου 2690/1999, άρθρο 5, τα έγγραφα των δημόσιων υπηρεσιών είναι δημόσια έγγραφα και ως εκ τούτου οφείλουν οι αρμόδιοι να τα γνωστοποιούν. Άραγε, δεν ισχύει αυτό για τη Δευτεροβάθμια Σερρών; Δεν είναι δημόσια υπηρεσία; Οι υπόλοιπες Διευθύνσεις που απάντησαν στην αντίστοιχη αίτηση λειτούργησαν έξω από τα πλαίσια του νόμου;
Καλούμε όλους τους γονείς του Νομού Σερρών σε έναν κοινό αγώνα, που ως γνώμονα έχει να μην μένουν τα παιδιά, όταν πηγαίνουν στο Γυμνάσιο χωρίς στήριξη. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την ενεργοποίηση όλων των ιδρυμένων τμημάτων ένταξης και την άμεση πρόσληψη εξειδικευμένων καθηγητών. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να λάβουμε γνώση του τρόπου λειτουργίας της ειδικής αγωγής στο νομό Σερρών. Η Παιδεία και τα σχολεία δεν είναι «τσιφλίκι» κανενός και δεν τους τα χαρίζουμε. Τα παιδιά αξίζουν να παλέψουμε γι’ αυτά και δε θα χαριστούμε σε κανέναν που τα θεωρεί παιδιά δεύτερης κατηγορίας και τους καθηγητές τους, καθηγητές δεύτερης διαλογής.
Σύλλογος Αναπληρωτών
Καθηγητών Ειδικής Αγωγής
(ΣΑΚΕΑ)