Ξεκινούν επιτέλους οι …ψεκασμοί για τα κουνούπια

ψεκασμοί-κουνουπιαΤο πρωί ξεκίνησαν οι ψεκασμοί και στην περιοχή των Σερρών. Την ίδια στιγμή οι βροχές και η ζέστη ευνοούν την εμφάνιση των κουνουπιών, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα και στην καταπολέμησή τους.

«Μακροχρόνιες προβλέψεις δεν είναι εύκολο να γίνουν σε ό,τι αφορά την όχληση από τα κουνούπια, ωστόσο η αύξηση της θερμοκρασίας και η βροχή συμβάλλουν στην ανάπτυξη των προνυμφών» επισημαίνει ο γενικός διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Γιουφτσίδης. Ερωτηθείς για τον χρόνο έναρξης των ψεκασμών, δεδομένου ότι πέρσι είχαν αρχίσει στα τέλη Ιουνίου ενώ φέτος οι προβλέψεις τοποθετούσαν τους πρώτους ψεκασμούς έναν μήνα νωρίτερα, επειδή οι διαδικασίες είχαν ξεκινήσει από τον Ιανουάριο απαντά: «Δεν θεωρώ ότι έχουμε αργήσει. Άλλωστε ένας διεθνής διαγωνισμός κρατά πέντε μήνες. Είμαστε εντός χρονοδιαγραμμάτων καθώς τώρα αρχίζουν να εμφανίζονται οι προνύμφες».

Σχετικά με την έναρξη των ψεκασμών από τα μέσα Μαρτίου στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, διευκρινίζει ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών ήταν διετές και έτσι κάτι τέτοιο ήταν εφικτό πολύ νωρίτερα.

Χαρακτηρίζει, πάντως, ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι δόθηκε φέτος για πρώτη φορά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας άδεια ακμαιοκτονίας, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα άμεσων παρεμβάσεων σε περιοχές που αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα. Αντίστοιχες άδειες, κατά τον γενικό διευθυντή, δόθηκε και στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Στερεάς Ελλάδας. Σε κάθε περίπτωση η ακμαιοκτονία θα γίνεται μόνο στις περιοχές όπου επιτρέπεται (στους ορυζώνες και στο φυσικό περιβάλλον) και μόνο με τα εγκεκριμένα σκευάσματα» προσθέτει.

Στο μεταξύ, το θέμα της κυκλοφορίας του ιού του Δυτικού Νείλου διερευνούν το  και οι αρμόδιες υπηρεσίες. Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση, οι πρώτες προβλέψεις για τη διασπορά του ιού κατά το φετινό καλοκαίρι θα είναι εφικτές στα τέλη Ιουνίου.

πηγη: efsyn.gr