ΥΔΑΤΙΝΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ – Ενώσαμε τη φωνή μας για το νερό στις Σέρρες

ΥΔΑΤΙΝΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ – Ενώσαμε τη φωνή μας για το νερό στις Σέρρες

serres_press conferenceΗ προηγούμενη εβδομάδα (30/3-3/4) ήταν για τις Σέρρες μια εβδομάδα πλούσια σε δράσεις με βασικό άξονα την ορθολογική διαχείριση του αστικού και ημιαστικού νερού, στο πλαίσιο του προγράμματος ΥΔΑΤΙΝΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ – Ενώνουμε τη φωνή μας για το νερό, που υλοποιούν το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ) σε συνεργασία με την τοπική Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑΣ). Το ολοκληρωμένο πακέτο παρεμβάσεων που απευθύνθηκε σε ομάδες πολιτών και αρμόδιους φορείς, κέρδισε το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας και έθεσε τις βάσεις για ευρεία ενημέρωση και δικτύωση σε σχέση με τη διαχείριση του αστικού νερού.

Ειδικότερα, οι δράσεις του προγράμματος περιέλαβαν επισκέψεις  σε πάνω από 1.000 μαθητές, οι οποίοι ενημερώθηκαν για την αξία του νερού, για καθημερινές πρακτικές ορθολογικής διαχείρισής του, ενώ παράλληλα εξοικειώθηκαν με τη χρήση εργαλείων εξοικονόμησης, όπως είναι οι μειωτήρες ροής.

Την Τρίτη 31 Μαρτίου ο Δήμαρχος Σερρών κ. Πέτρος Αγγελίδης, ο Πρόεδρος και ο Διευθυντής της τοπικής ΔΕΥΑ κ.κ. Κώστας Χασαπίδης και  Νίκος  Σαφαρίκας, η Διευθύντρια της ΕΔΕΥΑ κ. Όλγα Κοτσελίδου και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS κ. Ευάγγελος Κουκιάσας παραχώρησαν κοινή Συνέντευξη Τύπου με κεντρικό θέμα τους στόχους, τις προτεραιότητες και το πλαίσιο δράσεων του προγράμματος, ενώ αναδείχθηκαν και ειδικότερα υδατικά ζητήματα που απασχολούν την περιοχή των Σερρών.

serres_street eventΤο απόγευμα της ίδιας μέρας, έξω από το Δημαρχείο Σερρών, πραγματοποιήθηκε διαδραστικό δρώμενο δρόμου, το οποίο συγκέντρωσε το ζωηρό ενδιαφέρον των Σερραίων πολιτών και κατέγραψε τις απόψεις τους σε σχέση με τη διαχείριση των υδατικών πόρων και το ρόλο που επιθυμούν να διαδραματίσουν οι ίδιοι στο πεδίο αυτό.

Παράλληλα, και με στόχο τη βελτιστοποίηση της επικοινωνίας της ΔΕΥΑ Σερρών με το κοινό,  πραγματοποιήθηκε διήμερο Επιμορφωτικό Σεμινάριο στα στελέχη της, στις 31 Μαρτίου & 2 Απριλίου, με κεντρικό άξονα μεθοδολογίες συμμετοχικών διαδικασιών, επικοινωνίας, διοργάνωσης εκστρατειών και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Στη διάρκεια της 5ημερης επίσκεψης του προγράμματος ΥΔΑΤΙΝΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ στις Σέρρες, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις  με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, της τοπικής ΔΕΥΑ, του ΤΕΕ (Νομαρχιακή Επιτροπή Σερρών), των Τμημάτων Περιβάλλοντος – Υδροοικονομίας και Περιβαλλοντικής Υγιεινής – Υγειονομικού Ελέγχου της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών,  του ΓΟΕΒ Πεδιάδας Σερρών, της Ένωσης Νέων Αγροτών (Ε.Ν.Α.) Νομού Σερρών, της Αναπτυξιακής Εταιρείας Σερρών, της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Σερρών, της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Σερρών και με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Σερρών.

serres_diavouleusiΕπιστέγασμα των πιο πάνω δράσεων αποτέλεσε το ανοιχτό εργαστήριο διαβούλευσης, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 1 Απριλίου, με συμμετοχή πολιτών και φορέων των Σερρών. Απότοκα των πρακτικών διαβούλευσης που ακολουθήθηκαν στη συγκεκριμένη συνάντηση, ήταν η καταγραφή των βασικότερων υδατικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η περιοχή και η από κοινού απόφαση σχηματισμού ενός φορέα διαχείρισης ανά λεκάνη απορροής, που θα περιλαμβάνει τους Δήμους Σερρών, Καβάλας και Δράμας, ο οποίος θα είναι ανοιχτός στο κοινό και θα ασχολείται με τα κοινά υδατικά ζητήματα που μοιράζονται οι παραπάνω περιοχές.