ΥΠ.ΠΟ. Αριστείδης Μπαλτάς: Διαβεβαίωση για προστασία και ανάδειξη του μνημείου της Αμφίπολης

ΥΠ.ΠΟ. Αριστείδης Μπαλτάς: Διαβεβαίωση για προστασία και ανάδειξη του μνημείου της Αμφίπολης

Τη διαβεβαίωση του Υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά, έχουν οι τοπικοί φορείς των Σερρών, για την συνέχιση των ανασκαφών, αλλά κυρίως  για την συντήρηση και ανάδειξη του ταφικού μνημείου και των ευρημάτων, στο λόφο Καστά της Αμφίπολης.

Ο Υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στις Σέρρες το Σαββατοκύριακο (9/10 Ιουλίου), μετέβη το Σάββατο (9/7) στον Τύμβο Καστά, όπου ξεναγήθηκε από την υπεύθυνη των ανασκαφών αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη.

Νωρίτερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ στο ξενοδοχείο Elpida Resort τόνισε χαρακτηριστικά: «Το μνημείο θα πρέπει ν’ αναδειχθεί με τους δικούς του ρυθμούς και σε συνάφεια με τα υπόλοιπα μνημεία της χώρας, αλλά και την αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης», δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην ευστάθεια του μνημείου και την αποκατάσταση των ταφικών ευρημάτων του, ώστε ν’ ακολουθήσει το επόμενο βήμα για την επέκταση των ανασκαφών.

Όπως επίσης είπε, έχει ενημερωθεί από τους αρμοδίους (Δήμαρχο Αμφίπολης και Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς αυτοί είναι υπεύθυνοι της χρηματοδότησης των έργων ανάδειξης και το Υπουργείο Πολιτισμού έχει την εποπτεία) και προς την κατεύθυνση αυτή βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την στιγμή δύο έργα:

  • ένα μέσω του ΕΣΠΑ για την υλοποίηση έργων που είναι απαραίτητα για την πρόοδο της ανασκαφής και τη δημιουργία συνθηκών επισκεψιμότητας στο αρχαιολογικό μνημείο και
  • το δεύτερο μέσω διακρατικού προγράμματος Intereg που αφορά έργα και παρεμβάσεις για την προβολή και στήριξη του μνημείου και της ευρύτερης περιοχής.

 

Κατερίνα Περιστέρη: «Προέχει η προστασία και ανάδειξη του μνημείου»

«Η ανασκαφή σε αυτή τη φάση έχει τελειώσει. Τώρα αυτό που προέχει είναι η προστασία, η συντήρηση, η στερέωση, η ανάδειξη και η προβολή του χώρου αυτού. Αυτό είναι το βασικό πριν προχωρήσει οποιαδήποτε νέα ανασκαφική έρευνα» υποστήριξε από την πλευρά της η υπεύθυνη ανασκαφέας του Τύμβου Καστά Κατερίνα Περιστέρη.

Αρ.Μπαλτάς: «Για μας τα έργα δεν έχουν κομματικό μανδύα»

«Γίνονται τα απαραίτητα έργα που απαιτούνται σ’ αυτή τη φάση, έστω και αν δεν φαίνονται», υποστήριξε ο Υπουργός απαντώντας με τον τρόπο αυτό στην κριτική που ασκείται για τη διακοπή των εργασιών και έλλειψη ενδιαφέροντος από την Πολιτεία.

Εξήρε την πρωτοβουλία της νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ Σερρών για την πραγματοποίησης της ημερίδας (για την ανάδειξη και τουριστική αξιοποίηση της Αμφίπολης, στην οποία ο υπουργός ήταν προσκεκλημένος) ενώ υπογράμμισε ότι είναι αδιάλειπτο το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τον Πολιτισμό.

Σημείωσε  αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ότι: οι ανακαλύψεις στην Αμφίπολη έτυχαν μίας υπερπροβολής επι ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης αλλά ξεκαθάρισε ότι τα μνημεία που ανακαλύπτονται δεν είναι ούτε της Νέας Δημοκρατίας, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ αλλά είναι της χώρας.

«Για μας τα έργα δεν έχουν κομματικό μανδύα» υπογράμμισε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για πρόωρη , υπερβολική και υπερ-έκθεση των ευρημάτων που έγινε πριν από δύο χρόνια, γεγονός που είχε ως συνέπεια –όπως είπε- να τροφοδοτήσει με υπέρ-προσδοκίες και παγκόσμια αναμονή.

Υποστήριξε ότι το Υπουργείο δεν είναι αντίθετο για τη συνέχιση των ανασκαφών με τη συνδρομή της Ιδιωτικής Πρωτοβουλίας εφόσον είναι ενταγμένο στο Νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει (αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Αρχαίας Μεσσήνης).

Κατασκευή εξέδρας για τους επισκέπτες

Αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντηση του με τον δήμαρχο Αμφίπολης Κ. Μελίτο χαρακτηρίζοντας την ενδιαφέρουσα.

Στόχος της συνάντησης όπως είπε η δυνατότητα επισκεψιμότητας του χώρου με τη πιθανή κατασκευή εξέδρας σε ασφαλή απόσταση από το μνημείο, απ΄ όπου θα μπορουν οι επισκέπτες σε πρώτη φάση να μπορούν να δουν το μνημείο εξωτερικά.

Advertisements