Υπερψήφιση (229 «ναι») των μέτρων – 39 απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ που όμως …. «στηρίζουν»- Ανασχηματισμός σήμερα – Εκλογές στο… βάθος(;)

Υπερψήφιση (229 «ναι») των μέτρων – 39 απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ που όμως …. «στηρίζουν»- Ανασχηματισμός σήμερα – Εκλογές στο… βάθος(;)

βουλή-2015-0Με 229 «ναι», 64 «όχι» – εκ των οποίων τα 32 από τον ΣΥΡΙΖΑ που μέτρησε επίσης έξι «παρών» και μια αποχή – υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα της Συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Οι Σερραίοι βουλευτές

Με το «ναι» συντάχθηκαν και οι σερραίοι βουλευτές Φ.Αραμπατζή, Κ.Καραμανλής από τη ΝΔ, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχα (ΑΝΕΛ), Αλ. Χατζηδημητρίου (ΠΟΤΑΜΙ) και Αφρ.Σταμπουλή (ΣΥΡΙΖΑ), ενώ «όχι» ψήφισε ο Αρτ.Ματθαιόπουλος (Χρυσή Αυγή).

Π.Λαφαζάνης: «Στηρίζουμε την κυβέρνηση και αυτοί που είπαμε ‘όχι’»

«Στηρίζουμε την κυβέρνηση και αυτοί που είπαμε ‘όχι’, στηρίζουμε την προσπάθεια να βγούμε από την κρίση με την Ελλάδα ψηλά, κοινωνικά δίκαιη», δήλωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μετά την ψηφοφορία, στο περιστύλιο της Βουλής.
Ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι «στηρίζουμε την κυβέρνηση, αλλά διαφωνούμε με τα μνημόνια, με μέτρα λιτότητας, είναι σαφές, στηρίζουμε απολύτως», για να συμπληρώσει ότι «είμαστε βουλευτές της κυβέρνησης αυτής, τη στηρίζουμε ολόθερμα, είμαστε η καρδιά και η ψυχή του ΣΥΡΙΖΑ, τον στηρίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ, στηρίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, στηρίζουμε τον πρωθυπουργό, δεν στηρίζουμε το Μνημόνιο».
«Συνεχίζουμε με έναν ΣΥΡΙΖΑ ενωμένο και κορμό μιας κυβέρνησης που πρέπει να ακολουθήσει και θα ακολουθήσει μια προοδευτική πορεία για να βγει η χώρα από την κρίση. Αυτή είναι η κατεύθυνσή μας, αυτή θα ακολουθήσουμε», είπε.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που καταψήφισαν τα μέτρα είναι οι: Αγλαϊα Κυρίτση, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Γιάνης Βαρουφάκης, Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Στρατούλης, Κωνσταντίνος ‘Ησυχος, Δημήτρης Κοδέλλας, Κωνσταντίνος Ζαχαριάς, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλειος Χατζηλάμπρου, Γιάννης Σταθάς, Αθανάσιος Σκούμας, Θωμάς Κώτσιας, Κωνσταντίνος Λαπαβίτσας, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ιωάννα Γαϊτάνη, Λίτσα Αμμανατίδου, Ηλίας Ιωαννίδης, Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, Στέφανος Σαμοϊλης, Ραχήλ Μακρή, Ευγενία Ουζουνίδου, Κωστής Δερμιτζάκης, Ιωάννης Ζερδελής, Κωνσταντίνος Δελημήτρος, Θανάσης Πετράκος, Ελένη Ψαρρέα, Στάθης Λεουτσάκος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Ζήσης Ζάννας, Βασίλης Κυριακάκης.
Οι έξι που ψήφισαν «παρών» είναι: Βασιλική Κατριβάνου, Χρήστος Καραγιαννίδης, Δημήτρης Μπαξεβανάκης, Ηρώ Διώτη, Νίκος Μιχαλάκης και Βασιλική Λέβα.
Απουσίαζε η Αλεξάνδρα Τσανάκα.

Υπέρ τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, το Ποτάμι, οι ΑΝ.ΕΛ. και το ΠΑΣΟΚ, ενώ καταψήφισαν η Χ.Α. και το ΚΚΕ.

Ανασχηματισμός σήμερα και στο… βάθος (φθινόπωρο) εκλογές (;)

Προς μεγάλο ανασχηματισμό οδεύει σήμερα η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό να αναλαμβάνει πολιτικές πρωτοβουλίες μετά τις 39 απώλειες που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την ψηφοφορία στη Βουλή για τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας.
«Εκείνο που προέχει είναι η υπογραφή της συμφωνίας» διαμηνύει το Μέγαρο Μαξίμου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αμέσως μετά θα προσφύγει σε κάλπες.
Ούτως ή άλλως η κατάσταση στο κυβερνών κόμμα μοιάζει να είναι υπαρξιακή, αφού και η πλειοψηφία των μελών της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε κατά της συμφωνίας. 
Η κυβέρνηση σώζεται επειδή η αντιπολίτευση δεν πρόκειται να κάνει πρόταση μομφής, αφού και οι δανειστές δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο και η ίδια δεν επιθυμεί να αναλάβει την ευθύνη της υλοποίησης του Μνημονίου, αλλά και εκλογές δεν επιθυμεί, αφού βρίσκεται σε φάση ανασυγκρότησης και η κάλπη ενδέχεται να την οδηγήσει σε μια νέα ήττα.
Ο πρωθυπουργός, ποιων την ανάγκη φιλοτιμία, δεν διαγράφει τους διαφωνούντες, αφού σε μια τέτοια περίπτωση θα έχανε τη δεδηλωμένη.