Υποσχέσεις για άμεση καταγραφή και αποζημίωση των Σερραίων αγροτών από τον Π.Κουκουλόπουλο

Υποσχέσεις για άμεση καταγραφή και αποζημίωση των Σερραίων αγροτών από τον Π.Κουκουλόπουλο

σύσκεψη-χαλάζι«Πρέπει να γίνει άμεσα η καταγραφή των ζημιών και να αποζημιωθούν όσο πιο γρήγορα οι αγρότες» δήλωσε αργά το απόγευμα από τις Σέρρες ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρις Κουκουλόπουλος. Ο κ. Κουκουλόπουλος συμμετείχε  σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, με θέμα τις καταστροφές που υπέστη ο νομός από την τελευταία θεομηνία που προκάλεσε πλημμύρες σε περισσότερα από 120.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θεόφιλος Λεονταρίδης, η αντιπρόεδρος της βουλής και βουλευτής Σερρών Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, βουλευτές του νομού, δήμαρχοι, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, φορείς και αγρότες.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο κ. Κουκουλόπουλος, ο οποίος φάνηκε να είναι πλήρως ενημερωμένος για την καταστροφή που υπέστη ο νομός, επισήμανε ότι «πρόκειται για μία πρωτοφανή κατάσταση», ενώ δεσμεύτηκε ότι στο πλαίσιο της ενημέρωσης για τη νέα ΚΑΠ και εντός 20ημέρου, θα γίνει και ο απολογισμός των ζημιών.

Οι αγρότες ζητούν να αποζημιωθούν άμεσα από τις πληγές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους, λαμβάνοντας τις επόμενες μέρες μία προκαταβολή της αποζημίωσής τους από τον ΕΛΓΑ.

Σε δηλώσεις του, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απ.Τζιτζικώστας, ζήτησε από την κυβέρνηση να μεριμνήσει, ώστε να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στους αγρότες που έχουν πληγεί από την πρωτόγνωρη θεομηνία, ενώ σημείωσε πως ολοκληρώνεται με ταχύτατους ρυθμούς η καταγραφή των ζημιών και έχει ζητηθεί από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να κηρυχθούν συγκεκριμένες περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Έχει πληγεί η τοπική οικονομία, έχει πληγεί ο βασικός πυλώνας ανάπτυξης, ο πρωτογενής τομέας. Εμείς θα πιέσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο, προκειμένου να έρθουν γρήγορα οι αποζημιώσεις», τόνισε.

Μάλιστα κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έθεσε στον κ. Κουκουλόπουλο το «ανεπίτρεπτο» όπως χαρακτήρισε γεγονός, να μην έχουν δοθεί αποζημιώσεις από περσινές παρόμοιες καταστροφές σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας (Ημαθία, Πέλλα), ενώ στηλίτευσε την καθυστέρηση στην υλοποίηση του προγράμματος αντιχαλαζικής προστασίας, καλώντας τόσο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όσο και τον ΕΛΓΑ να προχωρήσουν σε «κινήσεις διόρθωσης αυτού του τραγικού ελλείμματος».

Ο κ. Κουκουλόπουλος μετά το πέρας της έκτακτης σύσκεψης, στην ΠΕ Σερρών, περιόδευσε σε περιοχές που έχουν πληγεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ το μεσημέρι της Δευτέρας, αναμένεται κλιμάκιο του ΕΛΓΑ να βρίσκεται στις Σέρρες, με επικεφαλείς τον Πρόεδρος και τον αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ, οι οποίοι θα επισκεφθούν και την περιοχή του Βαλτοτοπίου όπου οι καλλιέργειες υπέστησαν ολοκληρωτική καταστροφή.

(φωτο από το serrestv.gr)