Υποτονική η κίνηση στην αγορά των Σερρών την Κυριακή

Τα καταστήματα που άνοιξαν ήταν περίπου το 1/3 στο σύνολο της αγοράς, με κυριότερα αυτά που εμπορεύονται ρούχα
Τα καταστήματα που άνοιξαν ήταν περίπου το 1/3 στο σύνολο της αγοράς, με κυριότερα αυτά που εμπορεύονται ρούχα

Το … «πείραμα» με το άνοιγμα της αγοράς την Κυριακή 3/11 στην αγορά των Σερρών, έδειξε ότι οι Σερραίοι δεν «ξετρελάθηκαν» με την ιδέα. Τα καταστήματα που άνοιξαν ήταν περίπου το 1/3 στο σύνολο της αγοράς, με κυριότερα αυτά που εμπορεύονται ρούχα. Ανοιχτές ήταν οι «αλυσίδες» των καταστημάτων με προεξάρχουσες αυτές των σούπερ μάρκετ (εξαίρεση μια Βορειοελλαδίτικη αλυσίδα σουπερμαρκετ που κράτησε τα καταστήματα της κλειστά, έχοντας αναρτήσει πινακίδα που ενημέρωνε τους πελάτες για την απόφασή της).

Πάντως η κίνηση στα καταστήματα που άνοιξαν στο κέντρο της πόλης των Σερρών, παρ’ όλο τις καλές καιρικές συνθήκες, ήταν υποτονική έως ανύπαρκτη και σίγουρα πολύ κάτω από την εμπορική κίνηση του Σαββάτου.

 Μάλιστα μετά τις 14.30 κάποια από τα καταστήματα που άνοιξαν έκλεισαν λόγω έλλειψης πελατών (το ωράριο λειτουργίας είναι 11.00-17.00), αφού οι Σερραίοι παραδοσιακά προτίμησαν το Κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι.

Κ. Χατζηδάκης: Σήμερα οι πόλεις μας άλλαξαν εικόνα

Στο μεταξύ, στη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή της πρώτης εκπτωτικής περιόδου, αναφέρθηκε με δήλωση του ο ίδιο ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης.
«Σήμερα οι πόλεις μας άλλαξαν εικόνα. Οι καταναλωτές αγκάλιασαν τόσο την ιδέα για τα καινούργια εκπτωτικά δεκαήμερα όσο και για το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή. Κάναμε λοιπόν πολύ καλά που δεν ακούσαμε αυτούς που φοβούνταν το καινούργιο», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης
«Τώρα», πρόσθεσε ο υπουργός, «η σκυτάλη περνάει στους Αντιπεριφερειάρχες. Θα αποφασίσουν πόσες επιπλέον Κυριακές, πέραν των νομοθετημένων, μπορούν να ανοίγουν μόνο τα μικρά καταστήματα. Ελπίζω ότι εκτός απ’ αυτούς που αντιδρούν, θα ακούσουν τη μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών, θα δουν το συμφέρον του τουρισμού μας, θα δουν το συμφέρον των νέων παιδιών που αναζητούν δουλειά».
«Ακολουθούμε αυτό που γίνεται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Γιατί να μη γίνει και στην Ελλάδα;», κατέληξε στη δήλωσή του.    

Πρόεδρος ΕΣΕΕ: Μέτρια αποτελέσματα από την πρώτη Κυριακή λειτουργίας των καταστημάτων
«Πολύς κόσμος κάνει βόλτα στην αγορά σήμερα με ανοικτά τα εμπορικά καταστήματα, αλλά λίγοι είναι αυτοί που κάνουν αγορές», δήλωσε νωρίτερα ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β. Κορκίδης υποστηρίζοντας πάντως ότι με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία «δεν προκύπτει αύξηση του τζίρου».
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ εκτίμησε ότι η σημερινή Κυριακή θα αποτελέσει τεστ για το μέτρο, «αφού συνεκτιμηθούν ο τζίρος, η προσέλευση των καταναλωτών και το κόστος για τους εμπόρους. «Η αγορά του λιανεμπορίου, εφαρμόζοντας ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας, δοκιμάζει την τύχη της και δοκιμάζεται σε μια περίοδο πειραματισμού και αναζήτησης, διαχωρίζοντας όμως τις ενδιάμεσες εκπτώσεις από το κυριακάτικο άνοιγμα».
Αυτό σημείωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Β. Κορκίδης, προσθέτοντας ότι η απόφαση του κάθε Εμπορικού Συλλόγου και εμπόρου μπορεί να μην είχε υποχρεωτική εφαρμογή και να ήταν προαιρετική, αλλά αποτέλεσε εντέλει τον κυριότερο παράγοντα για το πόσες τοπικές αγορές και εμπορικά καταστήματα έχει νόημα να ξαναλειτουργήσουν Κυριακή ή όχι. «Τα στοιχεία της ΕΣΕΕ» είπε, «δείχνουν ότι οι εξαιρετικές καιρικές συνθήκες βοήθησαν πολύ στην επισκεψιμότητα του κέντρου των πόλεων και τις αγορές συγκεκριμένων περιοχών. Στις περισσότερες αγορές οι πωλήσεις της Κυριακής ήταν περιορισμένες και χαμηλότερες των πρώτων δύο ημερών των ενδιάμεσων εκπτώσεων. Ως σημαντικό κέρδος της ημέρας θα μπορούσα να χαρακτηρίσω μόνο το γεγονός ότι μετά από πολύ καιρό είδαμε πολλές οικογένειες να επισκέπτονται την αγορά και τα μαγαζιά όλοι μαζί».
Ακόμη, ο κ. Κορκίδης ανέφερε τα εξής: «Από τη πληροφόρηση που έχω για τη προαιρετική λειτουργία της πρώτης Κυριακής είναι ότι η εμπορική κίνηση των καταστημάτων ήταν αυξημένη μόνο στο κέντρο της Αθήνας της Θεσσαλονίκης, του Πειραιά και της Γλυφάδας. Σε γενικές πάντως γραμμές τα κυριακάτικα αποτελέσματα δεν επιβεβαίωσαν τις προσδοκίες των καταστηματαρχών, σε αντίθεση με το Σάββατο 2 Νοεμβρίου, που η κίνηση ήταν αυξημένη κατά περίπου 30% σε σύγκριση με την Παρασκευή, πρώτη ημέρα των “μίνι” φθινοπωρινών εκπτώσεων.
Επισημαίνω ότι από την έναρξη των ενδιάμεσων εκπτώσεων η αγορά αντιμετώπισε δύο προβλήματα. Το πρώτο αφορά στην τετραπλή τιμή την οποία υποχρεώνονται τα καταστήματα να έχουν στις προθήκες τους, αφού απαιτείται η τιμή προ ΦΠΑ και η τιμή μετά ΦΠΑ τόσο στην αρχική όσο και στην μετά έκπτωση τελική αξία του προϊόντος. Κάτι τέτοιο δημιουργεί σύγχυση στον καταναλωτή και απέχει πολύ από την πρόταση που είχαμε καταθέσει για “μία τιμή- χαμηλή τιμή”. Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι στα περισσότερα καταστήματα διενεργούνται εκπτώσεις “δύο ταχυτήτων” με ένα μικρό και ένα μεγάλο ποσοστό έκπτωσης για νέες χειμερινές και παλιές φθινοπωρινές παραλαβές εμπορευμάτων αντίστοιχα.