Υποβιβασμός σχολικών μονάδων σε 6 χωριά των Σερρών – Προεκλογικές υποσχέσεις από … ΣΥΡΙΖΑ Σερρών για αναστολή της απόφασης (!)

Σε υποβιβασμό έξι σχολικών μονάδων (λόγω μείωσης του αριθμού των μαθητών που φοιτούν σε αυτά) προχώρησε η Διεύθυνση Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Ν Σερρών, εφαρμόζοντας την σχετική απόφαση του υπουργείου Παιδείας. Πρόκειται για τα δημοτικά σχολεία: Ανω Καμήλας, Βαλτοτοπίου, Βαμβακοφύτου, Δασοχωρίου, Ορεινής και Πρώτης.

Αιτιολογώντας την απόφαση ο διευθυντής εκπαίδευσης κ. Παπασταμόπουλος σε δηλώσεις του τόνισε ότι:  «η λειτουργικότητα των σχολείων είναι σε συνάρτηση με τον αριθμό των μαθητών. Η μείωση των μαθητών επιφέρει και υποβιβασμό των σχολικών μονάδων».

Βέβαια θέλοντας να  καθησυχάσει τις ανησυχίες τόνισε οτι η απόφαση έχει προσωρινό χαρακτήρα και πιθανή αύξηση των μαθητών θα επαναφέρει τις σχολικές μονάδες στην πρότερα κατάσταση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Σερρών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία, αφου αρχικά αναφέρεται “με έκθεση ιδεών” για το τι είναι και πιο σκοπό επιτελεί ένα σχολείο και πως “υποφέρουν” μαθητές, γονείς και δάσκαλοι  (σ.σ. μιλά για αποφάσεις που παίρνονται απο “κάποιους” λες και δεν μετείχε στην εξουσία) στο τέλος (μετά απο δύο σελίδες)  υπόσχεται («κατόπιν εορτής»), ότι «θα συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις ώστε να… ανασταλεί η απόφαση», δείχνοντας ότι προσπαθεί να εκμεταλλευτεί προεκλογικά την υπόθεση και ρίχνοντας την ευθύνη στην… υπηρεσιακή υπουργό Παιδείας κυρία Κιάου!!!.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει:

Όχι στους υποβιβασμούς σχολικών μονάδων

Στην εποχή της κρίσης, που βιώνει σήμερα ο Ελληνικός Λαός και στην προσπάθεια αναγέννησης της υπαίθρου, ενέργειες κλεισίματος σχολείων ή υποβιβασμού χωρίς να λαμβάνονται  υπόψη οι ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής αποτελούν πισώπλατες  μαχαιριές, που οδηγούν στην παιδαγωγική ερήμωση της υπαίθρου, αλλά και στην περαιτέρω συρρίκνωσή της. 

Το θέμα των συνενώσεων, καταργήσεων και υποβιβασμών σχολικών μονάδων, είναι ένα θέμα που απασχολεί την εκπαίδευση εδώ και χρόνια, αλλά τα τελευταία  χρόνια  προκαλεί θόρυβο και δημιουργεί αναστάτωση στις τοπικές κοινωνίες, καθώς οι αποφάσεις λαμβάνονται ερήμην των κατοίκων, των συλλόγων γονέων, των εκπαιδευτικών αλλά και των τοπικών δημοτικών συμβουλίων με μόνο στόχο την εξυπηρέτηση της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Μαθητές, γονείς, δάσκαλοι, καθηγητές και προϋπάρχουσες υποδομές θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους των ολίγων που αρνούνται πεισματικά να απολέσουν έστω και ένα μικρό κομμάτι από τα κέρδη τους ακόμα και όταν γνωρίζουν ότι αυτά τα στερούν από μικρούς μαθητές.

Σκοπός του σχολείου δεν είναι μόνο η μετάδοση γνώσεων, δεν είναι η προετοιμασία για τη ζωή, αλλά η ίδια η ζωή. Το σχολείο είναι ένας «μικρόκοσμος της κοινωνίας»  μέσα στον οποίο τα παιδιά μαθαίνουν να παρατηρούν και να κρίνουν όσα γίνονται στη μικρή τους κοινωνία και στον κόσμο γύρω τους. Πρέπει να οργανωθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε στη σχολική ζωή να συμπεριλαμβάνεται το παιχνίδι, το θεατρικό παιχνίδι, σχολικές γιορτές, ταξίδια, εκθέσεις, συλλογές, βιβλιοθήκη, μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις, αθλητικοί όμιλοι.

Η σχολική ζωή είναι προϋπόθεση για τη θετική στάση των παιδιών απέναντι  στο σχολείο και την απόκτηση ζωντανών  και γόνιμων γνώσεων. Το σύγχρονο σχολείο πρέπει να  συμπεριλάβει όλες αυτές τις κοινωνικές δραστηριότητες και  μέσω αυτών θα προσφέρει στο παιδί ζωντανές προσωπικές εμπειρίες, θα το εντάξει στην κοινωνική ζωή και  θα του  δημιουργήσει συναισθήματα χαράς και ευτυχίας.

Η παιδεία αποτελεί το μέγιστο αγαθό και το βασικότερο εργαλείο ύπαρξης και ανάπτυξης κάθε κοινωνίας. Ένα σύγχρονο κράτος οφείλει να σχεδιάζει και να υλοποιεί στρατηγικές που βασικό σκοπό πρέπει να έχουν τη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης στη χώρα.

Στην Π.Ε Σερρών το πρόβλημα δεν επιλύεται με τον υποβιβασμό των σχολείων και τη μείωση του διδακτικού προσωπικού αλλά με την δημιουργία και υποστήριξη σύγχρονων σχολείων που θα ανταποκρίνονται και θα προσαρμόζονται στις απαιτήσεις της σημερινής εποχής.

Γονείς, εκπαιδευτικοί και κοινότητες των χωριών της Π.Ε Σερρών που με πρόσφατη απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας, κατόπιν εντολής της υπηρεσιακής υπουργού Παιδείας κ. Κιάου, αποφάσισε τον υποβιβασμό των δημοτικών τους σχολείων,  μέσα από συλλογικές διαδικασίες και τις συνελεύσεις τους να πάρουν αποφάσεις, και να διεκδικήσουν ενιαία, συλλογικά αυτά που τους ανήκουν και αυτά που εξυπηρετούν πραγματικά τις ανάγκες τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε Σερρών συμπαραστέκεται στην αγωνία της τοπικής κοινωνίας. Ενώνει τις δυνάμεις του με τις δυνάμεις των εργαζομένων εκπαιδευτικών και των συλλογικών τους οργάνων και δεσμεύεται να συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις στην αναστολή της απόφασης για υποβιβασμό των σχολικών μονάδων Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης στην Π.Ε Σερρών.

Το Γραφείο Τύπου

Σέρρες 10/9/2015