Ζήτημα επιβίωσης για 20.000 υπερήλικες Παλιννοστούντες που η κυβέρνηση διακόπτει τη συνταξιοδότηση τους

Άμεσο ζήτημα επιβίωσης σε 20.000 υπερήλικες – Εκτεθειμένη η κυβέρνηση, αφού πλήττεται όχι μόνο το κράτος πρόνοιας αλλά και το κράτος δικαίου
Άμεσο ζήτημα επιβίωσης σε 20.000 υπερήλικες – Εκτεθειμένη η κυβέρνηση, αφού πλήττεται όχι μόνο το κράτος πρόνοιας αλλά και το κράτος δικαίου

Ερώτηση με πρωτοβουλία του ανεξάρτητου βουλευτή Σερρών Μάρκου Μπόλαρη για τη διακοπή καταβολής της σύνταξης στους ανασφάλιστους υπερήλικες ομογενείς που μεθόδευσε η κυβέρνηση με το ν. 4093/2012 συνυπέγραψαν οι βουλευτές της Νέας ΜΕΡΑς κκ. Νίκος Σταυρογιάννης και Γιάννης Κουράκος. Το θέμα είχε φέρει στην βουλή τον περασμένο Φεβρουάριο η Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Σερρών Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά (διαβλέποντας το πρόβλημα που θα προέκυπτε από την εφαρμογή του ν. 4093/2012 ) με κατάθεση ερώτησης. Ακολούθησε στις 25/2 η κατάθεση αναφοράς από τους βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόση Κωνσταντινίδη και Ελένης Γερασιμίδου του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων των Ελληνοποντίων Παλιννοστούντων από την πρώην ΕΣΣΔ. Που επίσης επισήμαναν το πρόβλημα.

Μετά από 8 μήνες το πρόβλημα αρχίζει να διαφαίνεται με την διακοπή συνταξιοδότησης από χιλιάδες υπερήλικες παλιννοστούντες τόσο από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, όσο και από την Βόρειο Ηπειρο.

[pullquote]O Συνήγορος του Πολίτη διερεύνησε αναφορές πολιτών, ομογενών από τρίτες χώρες σχετικά με την τροποποίηση που επέφερε ο ν. 4093/2012 στις προϋποθέσεις για τη χορήγηση της σύνταξης ανασφάλιστου υπερήλικα. Η Αρχή απευθύνθηκε στο  Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ζητώντας  την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για την τροποποίηση των διατάξεων αυτών, ώστε το νομικό καθεστώς των συντάξεων ανασφαλίστων υπερηλίκων να μην προσκρούει στο Σύνταγμα και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου[/pullquote]

Στην νεα ερώτηση που συνυπογράφουν 5 ακόμα ανεξάρτητοι βουλευτές σημειώνεται ότι είναι σχεδόν αδύνατη η πλήρωση της προϋπόθεσης για εικοσαετή διαμονή στην Ελλάδα για την  συνταξιοδότηση των Ελληνοποντίων Παλιννοστούντων, αφού το μαζικό κύμα της παλιννόστησης πραγματοποιήθηκε την περίοδο από το 1994 ως το 2006.

Οι ερωτώντες βουλευτές κάνουν επίσης λόγο για κατάλυση του Κράτους Δικαίου και του Κράτους Πρόνοιας με μια νομοθετική ρύθμιση που εξοντώνει βιολογικά τους υπερήλικες ομογενείς Ρωμιούς από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Αθήνα,17 Οκτωβρίου 2013
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
         κ. Ι. Βρούτση
 
ΘΕΜΑ: Διακοπή καταβολής της σύνταξης στους ανασφάλιστους υπερήλικες ομογενείς – Άμεσο ζήτημα επιβίωσης σε 20.000 υπερήλικες – Εκτεθειμένη η κυβέρνηση, αφού πλήττεται όχι μόνο το κράτος πρόνοιας αλλά και το κράτος δικαίου
Οι Έλληνες πόντιοι, που είχαν φτάσει σε αλλεπάλληλα κύματα από τον τουρκικό Εύξεινο Πόντο στην πρώην Σοβιετική Ένωση στα τέλη του 19ου αιώνα, άρχισαν να επιστρέφουν στην Ελλάδα κυρίως μετά το 1989, που άρχισε η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Όταν μάλιστα το 1993 το Σοχούμι, η πιο ανθηρή πόλη των Ελλήνων του σοβιετικού Πόντου στην οποία εγκαταστάθηκαν μετά τη μικρασιατική καταστροφή, έγινε το επίκεντρο εμφυλίου πολέμου, δρομολογήθηκε η μεγαλύτερη ειδική επιχείρηση του ελληνικού κράτους σε καιρό ειρήνης, γνωστή ως «Επιχείρηση Χρυσόμαλλο Δέρας», η οποία οδήγησε στον απεγκλωβισμό περίπου 20.000 ομογενών.
Από τα τέλη του 1980 μέχρι και σήμερα, υπολογίζεται ότι έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα σχεδόν 200.000 ομογενείς, οι οποίοι αιτήθηκαν και απέκτησαν την ελληνική υπηκοότητα. Το ελληνικό κράτος δημιούργησε το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο για την όσο το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών δυσκολιών που αντιμετώπισαν με την επιστροφή τους οι ομογενείς, ιδιαίτερα οι υπερήλικες, οι οποίοι λόγω ηλικίας δεν μπορούσαν να βρουν εργασία και να ενταχθούν στην καθημερινή ελληνική πραγματικότητα.
Σύμφωνα λοιπόν με τον σχετικό με την ασφάλιση ανασφάλιστων υπερηλίκων Ν. 1296/1982, δημιουργήθηκε στον ΟΓΑ ειδικός λογαριασμός με τον τίτλο «ειδικός λογαριασμός συνταξιοδότησης ανασφάλιστων υπερηλίκων», ο οποίος μάλιστα ήταν οικονομικά ανεξάρτητος από τους άλλους κλάδους ασφάλισης. Από το λογαριασμό αυτό χορηγούνταν μηνιαία σύνταξη περίπου 300 ευρώ σε κάθε ομογενή που είχε συμπληρώσει το 68ο έτος της ηλικίας του, ο οποίος δικαιούνταν επιπλέον και παροχή υγειονομικής περίθαλψης. Ο ίδιος νόμος μάλιστα έχει εφαρμογή και στους Έλληνες υπηκόους, οι οποίοι δεν έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης προκειμένου να θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, υπό την προϋπόθεση ότι το συνολικό ετήσιο ατομικό εισόδημα δεν ξεπερνά ένα συγκεκριμένο κάθε φορά ποσό.
Ωστόσο με το Ν. 4093/2012, και συγκεκριμένα σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 5 της υποπαραγράφου ΙΑ.6 του άρθρου πρώτου, τροποποιούνται οι διατάξεις του Ν. 1296/1982, με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι της μηνιαίας σύνταξης ανασφάλιστων υπερηλίκων να πρέπει εφεξής να αποδεικνύουν – μεταξύ άλλων – εικοσαετή διαμονή στην Ελλάδα πριν την αίτηση συνταξιοδότησής τους.
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα διακοπούν οι συντάξεις του ΟΓΑ καθώς και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ένα μεγάλο ποσοστό των υπερηλίκων ομογενών, καθώς σύμφωνα με επίσημα στοιχεία τα οποία επικαλείται σε επιστολή της προς τον πρωθυπουργό η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων των Ελληνοποντίων Παλιννοστούντων από την πρώην ΕΣΣΔ, η συντριπτική πλειονότητα των ομογενών ήρθε στην Ελλάδα κατά την περίοδο 1994-2006, συνεπώς δεν πληρούν την προϋπόθεση της εικοσαετούς διαμονής στην Ελλάδα.
Επειδή οι υπερήλικες ομογενείς που ήρθαν στην Ελλάδα με την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον εμπιστεύτηκαν το ελληνικό κράτος, το οποίο με θεσπισμένο νόμο τους αναγνώρισε ειδικό δικαίωμα σύνταξης ανασφάλιστου υπερήλικα καθώς και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, αφού πολλοί εξ αυτών δεν είχαν συμπληρώσει τα απαραίτητα χρόνια για συνταξιοδότησή τους.
Επειδή δεν έχουν συναφθεί μέχρι σήμερα οι απαραίτητες διεθνείς συμφωνίες με τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, σχετικά με την κατοχύρωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, την αναγνώριση της εργασιακής προϋπηρεσίας των ομογενών από τις χώρες προέλευσής τους, καθώς επίσης και δεν έχει εφαρμοστεί σχετικό σύστημα μεταφοράς συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων από άλλη χώρα.
Επειδή σύμφωνα με την με αρ. πρωτ. Φ90022/2507/76/15-02-2013 απάντηση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, ο ακριβής αριθμός των συντάξεων που πρόκειται να διακοπούν και αφορούν ομογενείς από χώρες της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. θα είναι γνωστός στον ΟΓΑ με το πέρας του επανελέγχου των δικαιολογητικών που θα ζητηθούν από τους δικαιούχους.
Τα ίδια ισχύουν και για τους προερχόμενους από την ομογένεια της Βόρειας Ηπείρου υπερήλικες.
Επειδή η ως άνω διάταξη έχει ασήμαντο δημοσιονομικό όφελος για τη χώρα, ενώ οδηγεί σε οικονομικό, κοινωνικό και βιολογικό αδιέξοδο υπερήλικες ομογενείς μας που έχουν ελληνική υπηκοότητα.
 
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
1)Ποιο το δημοσιονομικό όφελος της βιολογικής εξόντωσης των υπερήλικων ομογενών ρωμιών από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης;
2) Τι προτίθεστε να πράξετε για το γεγονός ότι περίπου 25.000 δικαιούχοι ομογενείς έχουν μείνει χωρίς το τόσο σημαντικό για αυτούς και για τις οικογένειές τους ποσό των 300 περίπου ευρώ που αντιστοιχεί στη σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων;
Οι ερωτώντες  Βουλευτές
                                                 Μάρκος Μπόλαρης
                                                 Αηδόνης Χρήστος
                                                 Βουδούρης Οδυσσέας
                                                 Κασαπίδης Γεώργιος
                                                 Κουράκος Ιωάννης
                                                 Μουτσινάς Παρίσης
                                                 Παραστατίδης Θεόδωρος
                                                 Σταυρογιάννης Νικόλαος

3 Responses to "Ζήτημα επιβίωσης για 20.000 υπερήλικες Παλιννοστούντες που η κυβέρνηση διακόπτει τη συνταξιοδότηση τους"

 1. ευα   23 Φεβρουαρίου 2014 at 14:09

  Στην γεωργια ητανε ελληνες και στην ελλαδα γινανε ξενοι; αυτη ειναι ελληνικη κυβερνηση; οταν ψηφιζουν ειναι καλοι, μονο τοτε ειναι ελληνες;;;;;;; γιατι δεν κοβουν απο τη συνταξη των μαμαδων τους οι βουλευτες; 300 ευρω επαιρναν ισα ισα να ζουν οι ανθρωποι τουλαχιστον ητανε μονο για φαγητο. Τωρα τι να κανουν αυτοι οι ανθρωποι πως θα ζησουν, τι θα φανε ; μιλαμε για ελληνες, στη γεωργια ητανε ξενοι γιατι ηταν ελληνες. Ηρθαν στην ελλαδα ειναι παλι ξενοι . Τι σκατα γινετε με το ελληνικο κρατος …………..

 2. Dimotis   27 Δεκεμβρίου 2013 at 12:04

  Οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι

  Περίπτωση Α (αδικημένοι): Ο πατέρας μου γεννήθηκε στην Αλβανία και ήρθε Ελλάδα το 1990. Από τότε είναι μόνιμα στην Ελλάδα με άδεια αλλοδαπού. Δυστυχώς όμως, έπαιρνε άδεια αλλοδαπού για 6 μήνες και μετά κατέθετε αίτηση και περίμενε 3 με 8 μήνες για να του εγκρίνουν άλλους 6 μήνες, και πάει λέγοντας. Άρα, νόμιμα ήταν σποραδικά στην Ελλάδα, μιας και κατά την διάρκεια αναμονής για έγκριση άδειας αλλοδαπού θεωρείται πως βρισκόταν παράνομα στην χώρα. Δεν υπάρχει κανένας που να είχε άδεια αλλοδαπού για 20 συνεχόμενα χρόνια, και το ξέρουν πολύ καλά αυτοί που εσκεμμένα έφτιαξαν έτσι τον καινούριο νόμο, επιδιώκοντας να διώξουν από το ΟΓΑ όλους που ήταν με άδειες αλλοδαπών.
  Περίπτωση Β (πονηροί): Ο πατέρας μου γεννήθηκε στην Ρουμανία και, με το που τελείωσε της σπουδές του, πήγε στην Γερμανία. Το 1992 ήρθε Ελλάδα. Επειδή στη Ρουμανία φαίνεται σαν Ρουμάνος υπήκοος με μόνιμη κατοικία στο εξωτερικό, δεν έχει και δεν δικαιούται σύνταξη ή βοήθημα από το Ρουμανικό το κράτος. Βάση αυτών των στοιχείων, θα συνεχίζει να παίρνει ΟΓΑ παρόλο που παίρνει και σύνταξη από την Γερμανία (που δεν μπορεί να το ανακαλύψει κανείς, μιας και ζητάνε χαρτιά μόνο από την χώρα καταγωγής σου και όχι από όλες τις χώρες του κόσμου).
  Περίπτωση Γ (διωγμένοι): Ο πατέρας μου ήρθε στην Ελλάδα από Τασκέντη (πρώην Σοβιετική Ένωση). Εκεί, όπως και σε όλες τις πολιτισμένες χώρες, αν δεν έχουν κανονική σύνταξη, δικαιούνται μια κατώτατη σύνταξη (κάτι σαν ΟΓΑ). Σύμφωνα με το καινούριο νόμο του ΟΓΑ, έστω και αν δεν παίρνει τίποτα από εκεί, μόνο και μόνο επειδή δικαιούται να πάρει, δεν μπορεί να παίρνει και στην Ελλάδα από το ΟΓΑ. Άρα, όλοι που ήρθαν από το Ανατολικό Μπλόκ δεν θα παίρνουν πλέων ΟΓΑ, μιας και σε όλες αυτές τις χώρες δικαιούνται μια κατώτατη σύνταξη (ανεξαρτήτως αν την παίρνουν ή όχι).
  Περίπτωση Δ (βολεμένοι): Ο πατέρας μου γεννήθηκε Ελλάδα και έφυγε μετανάστης στην Αυστραλία. Επέστρεψε πριν 15 χρόνια και από τότε παίρνει ΟΓΑ. Παρόλο που δεν βρίσκονταν τα τελευταία 20 χρόνια στο σύνολό τους στην Ελλάδα, και παρόλο που παίρνει μια σεβαστή σύνταξη στην Αυστραλία, δεν τον ελέγχει κανείς από τον ΟΓΑ, και θα συνεχίζει νομιμότατα να παίρνει και το ΟΓΑ.
  Περίπτωση Ε (προνομιούχοι): Ο πατέρας μου γεννήθηκε Ελλάδα και δούλεψε όλη την ζωή του στην Ελλάδα χωρίς να κολλήσει ούτε ένα ένσημο. Προτιμούσε να τα παίρνει σε χρήμα. Δεν τον ένοιαζε για το αύριο. Πέντε χρόνια πριν, μοίρασε όλη την περιουσία του στα παιδιά. Τώρα παίρνει ΟΓΑ και πενεύεται για το κατόρθωμά του σε όλους.
  Άρα, αυτοί που γεννήθηκαν στην Ελλάδα είναι δύο φορές ευνοημένοι, ενώ αυτοί που γεννήθηκαν στο εξωτερικό θα χάσου το ΟΓΑ με την απλή λογική ότι μπορούν να πάνε και να ζήσουνε τα γεράματα τους στην χώρα προέλευσής τους, μιας και τους διώχνουν και λόγω της άδειας αλλοδαπού που το κράτος την έδινε διακοπτόμενα και σποραδικά, και από το ότι στις χώρες προέλευσής τους έχουν όλοι δικαίωμα ελάχιστης σύνταξης (κάτι σαν το ΟΓΑ).
  Το μόνο σωστό κριτήριο είναι να συνεχίζουν να παίρνουν ΟΓΑ μόνο όσοι δεν είχαν προσωπική περιουσία τα τελευταία 20 χρόνια. Όλοι οι άλλοι νόμοι είναι φτιαγμένοι να διατηρούν τους διτικοπερπατημένους βολευτές με τρείς παχουλές-παχουλές συντάξεις και να μην επιτρέψουν στους ανατολικοπροερχόμενους να παίρνουν δυο συντάξεις πείνας.
  Εδώ και τώρα, καμία διάκριση. Η θα συνεχίζουν να παίρνουν ΟΓΑ όλοι όπως έπαιρναν τόσα χρόνια, ή να κοπεί για όλους.

 3. Anastasia   2 Δεκεμβρίου 2013 at 19:49

  poso malakes eiste euxomai na mpeite st thesi ts malakes me olo to noima ts leksis