Ζιζάνιο της κύπερης στις καλλιέργειες βαμβακιού των Σερρών

Ζιζάνιο της κύπερης στις καλλιέργειες βαμβακιού των Σερρών

βαμβάκιΤο ζιζάνιο της κύπερης τείνει να κατακλύσει τα περισσότερα βαμβακοχώραφα στο νομό Σερρών, με τους παραγωγούς να προσπαθούν να το αντιμετωπίσουν με κατευθυνόμενους ψεκασμούς με glyphosate, σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας Διεύθυνσης.

Σε ανακοίνωση που υπογράφει ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής  και γεωπόνος Νικόλαος Ρόιδος ενημερώνονται οι καλλιεργητές του νομού ότι η έκταση που σπάρθηκε με βαμβάκι στο νομό Σερρών εκτιμάται κοντά στα 145.000 στρέμματα, μειωμένη περίπου κατά 17% από πέρυσι. Η σοβαρή αυτή μείωση, σύμφωνα με τον γεωπόνο, οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στις πλημμύρες που προκλήθηκαν από την υποχώρηση των αναχωμάτων του ποταμού Στρυμόνα, τον περασμένο Μάρτιο. Η αρχική καταγραφή της πλημμυρισμένης έκτασης ήταν 80.000 στρέμματα, ενώ στην εποχή σποράς του βαμβακιού και μέχρι τις 7 Ιουνίου, υποχώρησε στις 30.000 στρέμματα, περίπου.

Η σχετική ανακοίνωση για την πορεία της καλλιέργειας στο νομό αναφέρει τα εξής: «Μέχρι τώρα, η πορεία της βαμβακοκαλλιέργειας, εξελίσσεται ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Οι σπορές ξεκίνησαν από τις 21 Απριλίου και ολοκληρώθηκαν, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, μέχρι τις 5 Μαΐου, εντός της συνηθισμένης εποχής σποράς, για την περιοχή μας. Οι αυξημένες θερμοκρασίες που επικράτησαν μετά τη σπορά, ευνόησαν την επιτυχία των φυτρωμάτων. Εύλογη υστέρηση των φυτρωμάτων, παρατηρείται στις όψιμες σπορές των πλημμυρισμένων περιοχών. Η καλλιέργεια βρίσκεται, τώρα, στο στάδιο των 4 έως 6 μόνιμων φύλλων, στο 95% των βαμβακοφυτειών.

Ένα ιδιαίτερο πρόβλημα της φετινής χρονιάς, που αξίζει να αναφερθεί, είναι το ζιζάνιο της κύπερης, που τείνει να κατακλύσει τα περισσότερα βαμβακοχώραφα. Είχαμε επισημάνει από τα προηγούμενα χρόνια το ζήτημα αυτού, του δισεξόντωτου ζιζανίου, το οποίο, ελλείψει κατάλληλου ζιζανιοκτόνου, εξελίσσεται σε μεγάλο πρόβλημα. Οι παραγωγοί προσπαθούν να το αντιμετωπίσουν με κατευθυνόμενους ψεκασμούς με glyphosate.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, εγκαταστήσαμε το δίκτυο των φερομονικών παγίδων. Για την παρακολούθηση του πράσινου σκουληκιού τοποθετήθηκαν 10 παγίδες και για το ρόδινο σκουλήκι 4. Η τοποθέτηση των παγίδων  πραγματοποιήθηκε από τις 28 Μαΐου, μέχρι και τις 9 Ιουνίου».